Že by jeho odchod souvisel s touto změnou, Lochař odmítá. Na rozdíl od rychlé změny v koalici prý v jeho případě šlo o krok, k němuž se rozhodl již před dvěma měsíci. „Načasování s děním v krajské vládě je jen čistě náhodné,“ zdůraznil. Důvodem je podle jeho slov návrat do médií, kde před nástupem na krajský úřad dlouhodobě působil. A termíny se prostě sešly. Náhodou. „Z úřadu odcházím k 31. říjnu; nyní dočerpávám dovolenou,“ konstatoval s dodatkem, že také bude vyřizovat nutné administrativní záležitosti. Novou formu spolupráce s bývalými kolegy z médií po dobu působení na krajském úřadu (odkud odchází na vlastní žádost) označil jako „příjemnou a cennou zkušenost“.

Osmatřicátník, kterého pod jménem Pavel Pavlas po léta znali jako aktivního redaktora posluchači veřejnoprávního Českého rozhlasu a poté i diváci veřejnoprávní České televize, se nyní od práce mající blíže k úředničině vrací k novinařině. Nebude se ovšem přihlašovat z různých míst v terénu, odkud je ke sdělení něco zajímavého. Nastupuje na manažerský post, který mu umožní ovlivňovat podobu vysílání a pracovat na koncepci.

Nová koalice vládne od úterka Středočeskému kraji. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Dohodlo se na spolupráci s ČSSD a podporuje je i KSČM. Na snímku tisková konference hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).
Středočeskému kraji nově vládne ANO s ČSSD a podporou KSČM

I za nových poměrů, kdy podle Lochařových slov bude na jeho nástupce vypsáno výběrové řízení, oddělení styku s médii a veřejností na krajském úřadě dál aktivně pracuje. Na čtvrtek příštího týdne ohlásilo tiskovou konferenci věnovanou představení projektu „100 let české státnosti ve Středočeském kraji – milníky – události – osobnosti – památky“, který Středočeský kraj připravil k připomenutí 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Velkoryse koncipované oslavy mají zahrnovat akce pořádané po dobu celého příštího roku (s vyvrcholením 28. října 2018); vzniknout má také ojedinělá knižní publikace. Ostatně ani samotná úvodní tiskovka nebude patřit k těm obyčejným: hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová společně se zástupci mediálních partnerů projektu vystoupí v místech spjatých s upevňováním moderní československé i české státnosti – v prostorách pražského Obecního domu. „Ty se v novodobých dějinách zapsaly do historie naší státnosti 28. října 1918 vyhlášením samostatnosti Československa – a pak v listopadu 1989, kdy zde v Modrém salonku proběhla první oficiální jednání tehdejší československé vlády s představiteli Občanského fóra,“ připomněla ve čtvrtek Helena Frintová z krajského úřadu.

Ilustrační foto.
Žákovské jízdné se má vrátit za rok. V nové podobě