Do České republiky přijela s druhou skupinou z krajanské komunity volyňských Čechů utíkající před válečným konfliktem na Ukrajině – přičemž Středočeský kraj zajišťoval autobusy pro odvoz od hranic Ukrajiny se zeměmi Evropské unie. Ubytování pro celou skupinu se tehdy našlo v Ústí nad Labem, kam hejtmanka Pecková maminku s holčičkou (i její babičku, matku Olhy, jež se svého prvního vnoučete nečekaně dočkala v České republice) zajela navštívit.

Těhotenství. Ilustrační foto.
První ukrajinsko-české miminko: Viktorka se narodila jedné z válečných uprchlic

Přivezla i věci potřebné pro začátek včetně dárků od Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj; výbavičku pomohli obstarat dárci z Ústí. Tatínek Viktorie tehdy zůstal v Žytomyru, kde pracuje v nemocnici jako chirurg.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Zprvu svoji maličkou dcerku mohl vídat jen on-line přes mobil – ale nyní už je rodina pohromadě, připomněla Pecková. „Radost z miminka byla veliká, ale veliký byl i stesk po domově – a hlavně po manželovi,“ tlumočila pocity paní Olhy – s dodatkem, že ten teď už má obě „holky“ v náruči. „Vrátily se domů i s babičkou. Jsou neskonale vděčné za pomoc, které se jim v Čechách dostalo,“ připomněla Pecková na facebooku, kam připsala i své přání: „Držím jim palce, aby pocit štěstí také doprovázel pocit bezpečí. Bez bezpečí není štěstí nikdy úplné. Ať mají obojího dostatek.“