Při poslední z velkých dopravně bezpečnostních akcí, jež se na sklonku července uskutečnila v rámci kampaně celoevropsky koordinované v rámci mezinárodní organizace Tispol, patřila právě rychlost k nejfrekventovanějším prohřeškům – společně s odhalením nevyhovujícího technického stavu vozidel, připomněl mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa. Jeho kolegyně Vlasta Suchánková doplnila, že častými prohřešky bývají také nepoužití bezpečnostních pásů či dětských autosedaček, chybějící dálniční známky – a výjimkou bohužel není ani zjištění, že se řidiči nerozpakovali vyjet pod vlivem alkoholu nebo drog. Náměstek středočeského policejního ředitele pro vnější službu Jan Tulach ještě připomněl rozšířený nešvar v podobě telefonování za jízdy.

Velmi hojný přestupek

Právě za překročení rychlosti však řidiči v rámci pokut za prohřešky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu platí nejvíc. Při jedné z prázdninových kontrol, kdy policisté na středočeských silnicích zkontrolovali 3200 řidičů, se jich provinilo 549, připomněla Suchánková. „Nejvyšší částku, přes padesát tisíc korun, zaplatila bezmála stovka řidičů za přestupek nedodržení stanovené rychlosti,“ konstatovala. Mimochodem – byla to suma, jež více než čtyřnásobně překročila výši pokut vybraných za „zapomenuté“ pásy.

Ilustrační foto.
Zrychlil by práci stavebních úřadů malý škrt v zákoně?

Na řadu lokalit, kde se chystá měření, přitom policie upozorňuje s předstihem: zveřejňuje seznam míst vybraných k aktuálním kontrolám na internetových stránkách Bezpečný Středočeský kraj. Pěkně přehledně podle jednotlivých územních odborů, přičemž na většině kraje (s výjimkou nejbližšího okolí Prahy) odpovídá tato policejní struktura okresům.

Že by kvůli tomu odhalovaných přestupků ubylo, se tvrdit nedá, řekl v úterý Deníku náměstek Tulach. „Je to ale jeden z prvků prevence a naší spolupráce s občany,“ zdůraznil. S tím, že středočeská policie chce být v kontaktu s veřejností nejen ve chvíli, kdy žádá všímavé občany o spolupráci při pátrání. Proto zveřejňuje i rozmanité informace preventivního charakteru – a nechybí ani údaje o plánovaných měřeních rychlosti.

Doporučení občanů má váhu

„Samozřejmě oceňujeme, když slušní řidiči dodržují rychlostní limity pořád,“ upozornil Tulach. Na druhou stranu připustil, že je i dost takových, kteří nedbají na nic a řítí se vpřed limit nelimit. Přesto v upozorňování na měřená místa policie vidí přínos – a chce pokračovat. Zároveň však nezaručí, že jde o seznam úplný – a že se jinde radary neobjeví. Jednotlivé územní odbory si samy vybírají úseky, kde s překračováním rychlosti bývají problémy – a při plánování kontrol přihlížejí i k lokalitám, kam občané doporučili umístit radary v rámci dubnové akce Speed Marathon.

Ze sexuálních aktivit s 12letou školačkou se před Krajským soudem v Praze zpovídá od pondělka 20letý Arnošt G. ze Slaného. Hájí se tvrzením, že dívka o pohlavní styk s ním usilovala sama – a především prý k ničemu nedošlo.
Chtěl jsem s ní spát, ale moc smrděla, odmítá muž znásilnění školačky

* Středočeské pokuty za rychlost vybrané v uplynulém týdnu
- V celém kraji policisté odhalili 213 přestupků a vybrali na pokutách 149 300 Kč. V obcích bylo zjištěno 123 přestupků (75 200 Kč), mimo obce 90 přestupků (74 100 Kč)
- Překročení rychlosti v obci: o 5 až 20 km/h v 92 případech; o 20 km/h a více ve 30 případech
- Překročení rychlosti mimo obec: o méně než 10 km/h ve 3 případech; o 10 až 30 km/h v 70 případech; o 30 km/h a více v 17 případech

* Ohlášené měření rychlosti v období do neděle 18. srpna
- Benešovsko:
+ Silnice II/603, Nespeky-Městečko
+ Silnice II/110, Soběhrdy
+ Silnice II/150, Otradovice

- Berounsko:
+ Silnice II/118, Libomyšl
+ Silnice II/605, Králův Dvůr, ulice Plzeňská
+ Silnice II/150, Vráž, ulice Pražská

- Kolínsko:
+ Silnice I/12, Břežany I-Zlaté Slunce
+ Silnice II/328, Ohaře
+ Silnice I/38, Kolín, obchvat

- Kutnohorsko:
+ Silnice I/2, Nové Dvory
+ Silnice II/338, Žáky
+ Silnice II/339, Čáslav, ulice Pražská

- Mělnicko:
+ Silnice II/273, Mělník, ulice Kokořínská
+ Silnice I/9, Chudolazy
+ Silnice II/331, Borek

- Mladoboleslavsko:
+ Dálnice D10 Stará Boleslav (na Praze-východ) – Příšovice (na Liberecku)
+ Silnice I/38, Bezděčín – Vlkava
+ Silnice II/610, Písková Lhota – Skorkov-Podbrahy

- Nymbursko:
+ Silnice I/38, Jizbice-Zavadilka
+ Silnice II/611, Písková Lhota
+ Silnice II/245, Černíky

- Okolí Prahy:
+ Dálnice D6
+ Silnice I/2, Mukařov
+ Silnice III/1021, Měchenice, ulice Hlavní
+ Silnice II/101, Brandýs nad Labem, ulice Průmyslová
+ Silnice I/2, Úvaly
+ Silnice II/244, Mratín

- Příbramsko:
+ Silnice II/118, Jince-Rejkovice – Čenkov
+ Silnice I/4, Chraštičky – Chraštice-Na Dole

- Rakovnicko:
+ Silnice II/201, Zbečno
+ Silnice I/6, Hořovičky
+ Silnice III/236, Roztoky

Zdroj: bezpecnystredoceskykraj.cz/useky-mereni-dopravy

Ilustrační foto.
Vinaři: Burčáky ještě potřebují čas