Potvrdil to mělnický místostarosta Milan Schweigstill. „Strakův most zůstane v době oprav nového mostu pro nákladní dopravu zavřený, budou tam smět jezdit výhradně osobní auta," řekl místostarosta a doplnil, že nákladní auta povede objížďka přes mosty ve Štětí nebo Obříství.

Jde přitom o bezpečnost. Strakův most je totiž ve špatném stavu. I podle hodnocení. Milan Schweigstill připomněl, že je jeho stav na pátém stupni, což znamená právě špatný. Zbývají pak už jen dva stupně, šestý velmi špatný a sedmý havarijní.

Potřeba celkové rekonstrukce

Město, které je majitelem starého mostu, se bude na začátku příštího roku ucházet o dotaci na rekonstrukci. Opravy nového mostu za třicet milionů korun, které budou provázet dopravní omezení, mají začít na jaře příštího roku. A do podzimu by měly být hotové. Zahrnují nové mostní závěry a povrchy vozovek i další zásahy nezbytné k provozu.

Podle ředitele pražského závodu Ředitelství silnic a dálnic Tomáše Grosse půjde o údržbové práce, později čeká most přes Labe ještě celková rekonstrukce. „V současné době děláme průzkumy a prohlídky, které jednoznačně ukazují potřebu celkové rekonstrukce mělnického nového mostu. Následovat by mohla přibližně za pět let," uvedl Tomáš Gross.

Čtěte také: Most přes Labe v Mělníku čekají v příštím roce opravy