„Středočeští policisté přijeli na dětský den, který pro místní připravila a zorganizovala sympatická, usměvavá, milá, vstřícná Lucka Bílá,“ uvedla doslova policistka Eva Hašlová. Mluvčí územního odboru pro Prahu-venkov: Východ připomněla, že známá zpěvačka nezapomíná na sousedy z místa, kde bydlí – včetně těch nejmenších.

Ilustrační foto.
Vliv na nehody se zvěří mají zarostlé příkopy

O „středočeských policistech“ přitom nehovořila náhodou. Skutečně se nejednalo o „obyčejnou“ návštěvu policistů z nejbližší služebny nebo týmu preventivně-informační skupiny. Dorazili se představit i ti, kteří honí piráty silnic a stíhají ty nejhorší padouchy. „Pro malé, větší i dospěláky si kolegyně z oddělení služební kynologie v Kladně připravily dynamickou ukázku se svými čtyřnohými kamarády,“ uvedla Hašlová. S tím, že služební psi předvedli nejen zákrok při zadržení pachatele, ale také cvičení poslušnosti. Dopadení problémové osoby, a to včetně spoutání a bezpečného odvedení, předvedli také příslušníci prvosledové hlídky kladenského územního odboru.

Záchytné parkoviště P+R. Ilustrační foto.
U vlakového nádraží vznikne nové parkoviště

V programu nechyběly ani ukázky dopravní policie. Včetně představení speciálně vybaveného rychlého superbu a motocyklu značky BMW. „Děti, a to nejen kluky, upoutalo vybavení kolegů z pořádkové jednotky, kteří ke své práci využívají speciální ochranné vybavení celého těla. Velkým hitem byla přilba na hlavu, kterou si vyzkoušela i hlavní organizátorka dne Lucka Bílá,“ poznamenala Hašlová.

Ta také připomněla, že velký zájem dětí byl potěšující – a na policisty doslova pršela spousta otázek. Některé Hašlová označila i jako „zapeklité“. Otázky sice „pršely“, počasí ale bylo slunečné a teplé. Dětem tak hasiči nabídli osvěžení v čerstvě položené pěně. Tečkou za programem se pak stala diskotéka pro děti i jejich rodiče.

Zážitek z velké oslavy s policisty i zástupci dalších složek integrovaného záchranného systému mají také třeba školáci a předškoláci z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku a širšího okolí. Do areálu Vazačka na okraji někdejšího vojenského prostoru Ralsko se ve středu sjely více než dva tisíce dětí ze základních a mateřských škol.

Vedle tradičního lákadla, možnosti posadit se do policejního auta a spustit maják i houkačku, nadchl děti především policejní dron. A také překvapení připravené vodní a potápěčskou záchrannou službou: potápění v bazénku s potápěčem, připomněla policistka Lucie Nováková. „Působivá byla i ukázka parašutistů, kteří přistáli přímo mezi dětmi na hlavní ploše areálu,“ připomněla. Zaujaly rovněž třeba ukázky výcviku policejních psů nebo zásah pořádkové jednotky proti ujíždějícímu autu.

V obležení byl také preventivní stan, kde děti mohly soutěžit o drobné dárky. Pro starší příchozí byly zase připraveny informace o možnostech práce u policie. „Zájemci obdrželi pozvánku na navazující náborovou akci v rámci sportovně charitativního dne s názvem Přes bariéry s policií, která se bude konat 14. června od devíti hodin na atletickém stadionu v Mladé Boleslavi,“ připomněla Nováková.