Samozřejmě s možností ochutnávky – vždyť láska k pivu prochází žaludkem víc, než kterákoli jiná. Někde se připojují i nabídky ubytování s gastronomickými zážitky, nechybí však třeba ani relax v podobě pivních lázní. Čili – rozhodně nejde jen o pobídku k „pánské jízdě“.

„Ve středních Čechách se oblibě se těší velké i malé pivovary, které se stávají čím dál častěji cílem výletů,“ připomněla za krajskou turistickou centrálu Lucie Vurbsová. Tyhle choutky i chutě pomůže uspokojit právě nová mapa s představením dvacítky pivovarů zvoucích k návštěvě: jak těch se staletou tradicí a světově proslulou značkou, tak i úplných nováčků.

Na tom, která ze středočeských piv a míst jejich výroby jsou nejslavnější, by se fandové chmelového moku asi shodovali těžko – budou to Krušovice, Velké Popovice, nebo je třeba ukázat ještě jinam? – o tom nejznámějším pivovaru však zřejmě není pochyb. Ano, ten v Nymburce; z Hrabalových Postřižin. Blíže k hlavnímu městu zve Vurbsová třeba do Štiřínské stodoly, kde je možné zažít nejen prohlídku minipivovaru, ale i kurz vaření piva. Piva s pohádkovými názvy pak lze vnímat všemi smysly v Říčanském pivovaru.

„Za návštěvu rozhodně stojí Antošův rukodělný pivovar, jehož produkty se vyznačují jak neobvyklou chutí, tak názvy s příběhy. Na čepu zde jsou například Rarach, Trotl, NENE, Tlustý netopýr a další speciály. V Kytíně si zase milovníci gastronomie pochutnají kromě zlatavého moku také na obědě jako od babičky,“ nabízí Vurbsová další tipy.

Antošův rukodělný pivovar ve Slaném.Zdroj: archiv Středočeské centrály cestovního ruchu

Vyvrací i domněnku, že cestování za pivovary je pouze pro dospělé. Proč se nevydat třeba do Berouna, kde děti potěší pohled na živé medvědy – a rodiče pak návštěva pivovaru Berounský medvěd? Prohlídka Měšťanského pivovaru Kutná Hora zase může doplňovat návštěvu stříbrných dolů, chrámu sv. Barbory a kostnice. Závan historie lze pocítit třeba i v pivovaru Klášter v Hradišti nad Jizerou, kde se pivo vaří již od 16. století. Dokonce v technické památce parostrojního pivovaru působí Pivovar Lobeč u Mšena.

Za návštěvu však stojí i nová místa, která si svoji pověst teprve budují. Některá z nich připomíná ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Markéta Wernerová. „Loni otevřel v industriálních prostorách pivovar Na Vývoji, o rok dříve si mohli na pivu pochutnat v pivovaru Kytín,“ upozornila. „A před osmi lety například obnovili 400 let starou pivovarskou tradici v Úněticích,“ dodává.

Podrobnosti o tom, co kde lze spatřit, ochutnat i zažít, přináší nová mapa připravená krajskou turistickou centrálou. Nechybí ani odkazy na webové stránky s dalšími informacemi. Volně ke stažení je v elektronické verzi ZDE. V papírové podobě ji zájemci mohou získat v infocentru v centru Prahy na adrese Husova 21.

Od čtvrtka do neděle se v pražských Holešovicích také koná 28. středoevropský veletrh cestovního ruchu Holiday World – a lze předpokládat, že pivovarské mapy se tam zařadí k lákadlům prezentačního stánku Středočeské centrály cestovního ruchu.

Jeden poznatek by se však přece jen slušelo doplnit: v pivovarských prostorách bývá chladno. Návštěvníci, pokud se chystají na exkurzi do výrobních prostor, by tudíž měli pamatovat na vhodné oblečení.

Pratur Karlík. Nový maskot Středočeského kraje.
Do turistické sezony vstupuje kraj s razancí tura a s chutí piva
Turisté v Praze. Ilustrační foto.
Návštěvníků kraje přibylo, své pobyty ale zkrátili