Opravdového ředitele měla Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, která funguje jako jedna z příspěvkových organizací kraje, naposledy v roce 2018. Tehdy na tento post v červenci rezignoval Martin Houdek, když tehdejší radní pro oblast bezpečnosti a zdravotniství Robert Bezděk (ANO) trval na tom, že není přijatelné, aby záchranáře nadále vedl člověk čelící trestnímu stíhání (jež souvisí s nákupem 48 sanitek v roce 2012 a jde o součást rozsáhlé kauzy spojované především se jménem někdejšího hejtmana Davida Ratha).

Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek
Ředitel středočeské záchranky složil funkci. Aby byl klid

Tehdejší rada kraje dočasně pověřila vedením Houdkova náměstka Jaromíra Bureše. Ten však záhy zamířil na post představenstva Oblastní nemocnice Kladno, a tak radní ještě na podzim roku 2018 rozhodovali o novém pověření. Dočasné vedení svěřili Jiřímu Knorovi, dosavadnímu náměstkovi pro léčebně preventivní péči a současně aktivnímu lékaři záchranné služby, který je také spoluautorem respektované učebnice urgentní medicíny. Ten je v čele dosud.

Jiří Knor
Záchranáři mají po čtvrtroce opět nového šéfa

„Tento stav bez řádně jmenovaného ředitele trvá už dva a půl roku, a proto bylo vypsáno výběrové řízení na ředitele,“ uvádí na facebooku středočeská ODS. Radní Pavlík tam současně zveřejnil „obrovské poděkování“ adresované Knorovi. Mimo jiné ocenil, že jde o špičkového lékaře, s nímž se ve strukturách krajské záchranky počítá. Zdůraznil však, že před záchrannou službou stojí řada velkých úkolů, které by měl řešit nový ředitel vzešlý z výběrového řízení.

Potvrzuje také, že záchranka může nadále počítat s podporou vedení kraje. „Minulý týden jsme navýšili příspěvek na provoz pro letošní rok o částku 76 milionů korun a ty záchranná služba využije mimo jiné na nákup sanitních vozů. V modernizaci a rozvíjení zdravotnické záchranné služby budeme dále pokračovat,“ ujistil Pavlík.