Buďte dobré mysli, vše nakonec dobře dopadne. To je poselství, které na webu Psychiatrické nemocnice Kosmonosy na Mladoboleslavsku zveřejnila ředitelka zařízení Dana Kolářová. Obrací se jím k zaměstnancům a spolupracovníkům – a to s poděkováním „za dosavadní aktivní a obětavý přístup při řešení mimořádné situace“. Podrobnosti neuvádí, avšak zjevně má na mysli výskyt koronaviru. Veřejnosti pak je určeno upozornění zvýrazněné červeně: „Z nařízení krajské hygienické stanice jsou na všech odděleních návštěvy zrušeny.“

Jedno z nemocničních oddělení se nově považuje za ohnisko koronavirové nákazy, když onemocnění covid-19 testy prokázaly u devíti lidí; osmi pacientů a sanitářky. Jedna pacientka s pozitivním výsledkem testu zemřela – vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu, komplikovanému souběhem několika závažných diagnóz, nicméně lékaři i hygienici nehovoří o úmrtí „v důsledku covidu“, ale „s covidem“: koronavirus nelze považovat za přímou příčinu úmrtí. Informace o tom, že se jednalo o polymorbidní pacientku, potvrdil i zdroj televize CNN Prima News, jež v pondělí o rozšíření nákazy informovala.

Ilustrační foto
Muž po návratu z diskotéky ubodal spolubydlícího

V souvislosti se situací v nemocnici ještě koronavirové testy ještě podle evidence čekají půl stovky pracovníků nemocnice a tři desítky pacientů. Výsledky by podle očekávání měly být k dispozici do konce pracovního týdne – a v pátek zřejmě hygienici rozhodnou o dalším postupu.

Již přijatými opatřeními, na něž odkazuje web nemocnice, se vedle zákazu návštěv rozumí režimové změny včetně vytvoření izolačního prostoru pro nakažené a karanténa pro ty, kteří s nimi byli v kontaktu. Nemocnice také prošla rozsáhlou dezinfekcí, uvedla Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. Zákaz návštěv prozatím platí do odvolání.

Bezpečnostní pásy výrazně zvyšují šanci na přežití
Téměř třetina obětí autonehod nepoužila bezpečnostní pásy