Vedení města Kladna se aktuálně snaží získat tento industriální skvost do svého do svého majetku. Jednání jsou ale na počátku a požadavky vlastníků zatím přemrštěné. Přesto se pokusí najít obě strany rozumný kompromis. Poslední jednání vedl před třemi měsíci s dotčenými subjekty kladenský radní Lukáš Hanes.

„Tři věže šachtových vápenných pecí patří k nejvýraznějším symbolům industriálního Kladna. Se svou třicetimetrovou výškou se řadí k nejvyšším vápenkám v Čechách. Projekt prvních dvou pecí pochází z roku 1927. Pece byly dostavěny v roce 1929 a do konečných pěti se rozrostly v roce 1940. Provoz vysokých pecí a na nich závislých vápenných pecí byl ukončen v roce 1976. Díky svému technickému a historického významu byly pece prohlášeny v roce 2008 nemovitou kulturní památkou,“ říká o památce Tomáš Voldráb ze zapsaného spolku Kladno-Koněv. Kromě vápenek stojí za zhlédnutí i někdejší koksovna a rudné zásobníky. Kdo má zájem, může se do huti vypravit v rámci komentovaných prohlídek, které si lze domluvit individuálně.

Kladno by chtělo získat vápenné pece do svého majetku, jednání pokračují.
Kladno by chtělo získat vápenné pece do svého majetku, jednání pokračují

„V září před deseti lety se nám podařilo zprovoznit naučnou stezku s názvem Industriální cesta Vojtěšskou hutí. Ta volně navazuje na projekt Industriální cesty českým Středozápadem. Legendu najdou návštěvníci na robustních betonových panelech,“ dodává Václav Kruliš ze spolku Kladno-Koněv.

Představitelem dalšího zaniklého odvětví těžkého průmyslu na Kladensku jsou kamenouhlené doly. Místem, kde vše zůstalo tak, jakoby dělníci právě odešli z práce, je Hornický skanzen Mayrau (HSM) v sousedních Vinařicích. Ten je ve správě Středočeského kraje. Areál díky tomu láká celoročně návštěvníky na spoustu akcí. Čas se zde nikdy nezastavil a Mayrovka žije dál. I sem se návštěvníci mohou dostat po kolejích po vlečce, kterou se podařilo obnovit nadšencům z Muzea dopravní techniky Slaný v roce 2014. „Aktuálně můžeme návštěvníky pozvat například na tradiční Den horníků, který se u nás koná 7. září a nebude chybět přehlídka hornické dechové hudby, jízdy na koních, havířské soutěže a další. Další industriální zajímavost chystáme 21. září od 15 hodin v rámci vernisáže výstavy Cihelny a cihlářství na Kladensku,“ řekla Lucie Cirkva Chocholová z propagace HSM.

Technické památky ve středních Čechách.Zdroj: Deník

Z letního festivalu všeho dobrého 2019.
Zámecká zahrada v Kladně patřila jídlu, vařil zde i Přemek Forejt
Hudební soutěž Skutečná Liga podporuje hudební talenty.
Vítězové hudební soutěže budou koncertovat v muzeích
Nadace Tertön Foundation zamýšlela vybudovat na Kladensku jednoho z největších buddhistických center na světě. To mělo vzniknout výhledově v areálu někdejší šachty Vaněk v Kamenných Žehrovicích. Nic takového se ale kvůli odporu místních neuskuteční.
Buddhisté na Kladensku nezakotví, lidé je v Kamenných Žehrovicích nechtějí