Proti tomu, že je tato záležitost spojována s jejím jménem, se vzápětí ohradila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Shodně s ředitelem krajského úřadu Jiřím Holubem opakovaně zdůraznila, že personální záležitosti včetně určování výše odměn jsou výhradně věcí nadřízených příslušných úředníků – a volení politici včetně hejtmanky do toho nemají co mluvit. Tečka. S tím, že pro kraj to zákon o krajích stanoví striktně a bez výjimek; platí tedy jiná pravidla, než veřejnost zná třeba z radnic.

Středočeská opozice však reagovala jasně: politická odpovědnost náleží hejtmance. Tečka. Třeba Martin Kupka (ODS), jeden z těch, kteří přímo ohlásili své ambice získat po volbách hejtmanský post, dokonce označil vysvětlování toho, jak systém odměňování na kraji funguje, za „alibistické kličky“. A nepochybně ví, o čem hovoří. Sám totiž v minulosti na hejtmanství pracoval; jako mluvčí hejtmana Petra Bendla (ODS).

Také řada médií v souvislosti s odměňováním pracovníků krajského úřadu píše o „úřednících u Jermanové“. Leckdy i s poznámkou, že – byť konkrétní jména nejsou oficiálně potvrzena – mělo by se jednat o lidi, kteří jsou či byli v úzkém pracovním kontaktu právě s hejtmankou.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová rokuje v Mělníku se zájemci v rámci svého projektu „úředních dnů v regionech“.
Hejtmanka nabízí čtyři hodiny pro setkání s kýmkoli

Jedná se o účelovou lež? 

Informace překroucené a tendenční, zhodnotil v úterý takové spojování středočeský klub ANO. Jeho předseda Martin Herman dokonce hovoří přímo o „účelové lži“. „Musíme se důrazně ohradit proti informacím, že politická reprezentace (či snad osobně paní hejtmanka Pokorná Jermanová) přiděluje odměny svým známým.

Volení politici nemají vliv na odměny úředníků,“ uvedl jménem klubu. S tím, že podle něj nejde o nic jiného než o snahu „pošpinit výsledky, kterých Středočeský kraj dosáhl pod vedením hnutí ANO“. Konkrétně zmiňuje rekordní množství opravených silnic a mostů, oddlužení nemocnic a jejich modernizace, rekonstrukce škol i domovů pro seniory.

„Středočeský klub zastupitelů hnutí ANO důrazně odmítá podobná nařčení a útoky na předsedkyni krajské organizace ANO a hejtmanku,“ zdůraznil Herman. „Považuje je za součást negativní předvolební kampaně, která přesně zapadá do komunikace stran a hnutí, která za sebou, na rozdíl od středočeského ANO, nemají výsledky,“ konstatoval. A neváhal si do politických protivníků rýpnout: k podobným prostředkům prý je nucen sahat ten, kdo se nemá čím pochlubit…

ANO přitom nezpochybňuje, že vysoké odměny na krajském úřadu skutečně byly vypláceny. Náměstek hejtmanky Gabriel Kovács nicméně v úterý upozornil, že projekty za stovky milionů, či dokonce miliardu, nemohou mít na starosti lidé, kteří na to nemají odpovídající kvalifikaci a zkušenosti.

„Takových lidí je na trhu práce málo. Středočeský kraj musí odměnami konkurovat nejen pražskému magistrátu a ministerstvům, ale i soukromým firmám,“ upozornil. Připomněl, že úkolem ředitele krajského úřadu je zajistit úředníky schopné a výkonné. A ty je třeba zaplatit – přičemž nemá smysl srovnávat úřednické platy ve Středočeském kraji s jinými kraji; kromě Prahy.

Ilustrační foto.
Hejtmanství zvažuje výstavbu 'vlastních' spádových škol

Seznam je anonymní

Kdo ví, možná tím nahrává na smeč oponentům. Političtí protivníci by totiž rádi hodnotili a porovnávali. Od počátku těchto debat, tedy již týden, volají po zveřejnění konkrétních jmen ke konkrétním odměnám – a jejich provázání se splněním konkrétních pracovních úkolů. Seznam totiž v odpovědi na svůj dotaz obdržel od krajského úřadu pouze anonymizovaný seznam; bez uvedení jmen i funkcí.

Jinak postupovat podle slov ředitele Holuba ani nelze; bez souhlasu daného pracovníka bližší údaje zveřejnit nemůže. A i Kovácsovo úterní vyjádření pouze naznačuje: „Kvalita vedoucích pracovníků je klíčová; například zpoždění projektů energetických úspor o jediný rok by Středočeský kraj, respektive daňové poplatníky, stálo 130 milionů.“

Hejtmanka od počátku trvá na tom, že o kritizované výši odměn ona nerozhodovala. „Jsem přesvědčena, že ani jeden z hejtmanů v naší republice nemá vliv na udělování odměn zaměstnancům svých krajských úřadů. Není to totiž ze zákona možné,“ zopakovala v úterý Pokorná Jermanová.

A netají se přesvědčením, že řada kritiků to dobře ví. „Myslím, že pro lidi, kteří se pohybují ve státní správě či samosprávě – nebo o ní píší – to jsou známá fakta. Tím více mě zaráží medializace, které jsme svědky,“ konstatovala.

Na snímku zprava: kandidát na hejtmana Martin Kupka a někdejší předseda představenstva benešovské nemocnice Pavel Pavlík.
Zdravotnictví by podle ODS prospěla podpora kraje soukromým nemocnicím