Celkově před sedmou hodinou evidovali hasiči 293 zásahů. Do pondělní 11. hodiny pak hasiči ještě po celém kraji přidali bezmála další čtyři desítky zásahů spojených převážně s likvidací stromů, ale v několika případech i s řešením nebezpečných stavů. Obvyklým průběhem běžné 24hodinové služby je podle slov mluvčí středočeských hasičů Tezezy Fliegerové 40 výjezdů.

Největší nápor přišel v neděli mezi 21. a 23. hodinou, kdy přišlo přes stovku nových hlášení. Z hlediska počtu událostí se nejzasaženější oblastí stalo Benešovsko; hlavně během nedělního odpoledne a časného večera bylo hodně rušno také na Praze-východ a Praze-západ. Pozdě v noci frekvence výjezdů profesionálních i dobrovolných jednotek stoupala i v dalších částech kraje.

Jednoznačně nejčastějším zásahem hasičů byly likvidace stromů spadlých na silnice. Asistenci hasičů si vyžádali také krajští silničáři. Mimo jiné potřebovali za soumraku pomoci s odstraněním vyvráceného stromu, který u Hradiště na Benešovsku poničil zábradlí a svodidla na mostě silnice III. třídy, a dalšího stromu rovněž na Benešovsku, který poškodil svodidla dokonce u silnice II. třídy II/107. Uzavírat tyto komunikace však nebylo třeba. Již odpoledne také v Chrášťanech na Praze-západ došlo na úklid polystyrenových desek navátých ze stavby na silnici II/605.

Hasiči však byli voláni také k utrženým plechům – nejen na domech, ale i na střechách autobusových zastávek – a došlo i na zajišťování ulomené antény či utrženého okapu. Zaměstnalo je však i několik dopravních nehod a požárů. Večerní oheň v porostu na Praze-východ, v lokalitě Sluštice nedaleko Říčan, silným větrem náramně podněcovaný, si dokonce vyžádal vyhlášení II. stupně požárního poplachu.

Naštěstí se potvrdily předpoklady meteorologů, že po půlnoci se vítr zklidní. To se projevilo jak v zásazích hasičů, tak ve zmírňování problémů na železnici, kde se v noci kvůli spadlým stromům vlaky zastavily hned na několika středočeských tratích. Během noci se na všech podařilo obnovit běžný provoz. Ráno se sice kvůli spadlému stromu zastavil provoz regionální vlakové linky S28 v úseku Zbraslavice – Kutná Hora město, nicméně tento výpadek byl po hodině minulostí; trval zhruba od čtvrt na sedm do čtvrt na osm.

Ilustrační foto.
Vichr zaměstnal hasiče, avšak vážnější kalamitu nepřivál

Stromy, které podlehly větru, komplikovaly i dopravu na silnicích – a to včetně některých hlavních tahů, v noci popadaly dokonce i na dálnici D10 na Mladoboleslavsku. Dařilo se je však poměrně rychle odstraňovat a průjezd obnovit. Po delší dobu zůstala kvůli spadlým stromům neprůjezdná silnice II/116 mezi Mníškem pod Brdy a Řevnicemi, kde odklízecí práce v noci přibrzdily riziko pádu dalších kmenů a potřeba povolat těžkou techniku.

Energetici měli ve středních Čechách nejvíce práce při opravách potrhaného vedení na Příbramsku, Benešovsku, kde problémy přetrvávaly nejúporněji, a Kutnohorsku. Podle slov mluvčí Skupiny ČEZ Soni Holingerové byla z pohledu dispečinku ČEZ Distribuce nejkritičtější situace o půlnoci, kdy energetici ve středních Čechách evidovali 15 poruch na vedení vysokého napětí. I díky tomu, že přestalo foukat, práce poruchových čet na obnově vodičů přetrhaných stromy spadlými do vedení a ulomených izolátorů postupovaly poměrně rychle.

K šesté hodině ranní zůstávalo ve středních Čechách bez dodávek elektřiny 5600 odběrných míst, nicméně situace se rychle posouvala směrem ke zlepšení. V osm ráno již energetici na území kraje evidovali jen čtyři poruchy na vysokém napětí a bez elektřiny zůstávalo 1200 odběratelů – a o další dvě hodiny později spadlo toto číslo o dva řády: energetici mohli konstatovat, že dodávky jsou již téměř obnoveny, jestliže k desáté dopolední zůstávaly bez elektřiny již pouhé desítky středočeských domácností. Na hodně postiženém Benešovsku už bylo prakticky po starostech a bez napětí zůstávali obyvatelé čtyř menších lokalit na Příbramsku a jedné na Kolínsku.

I když se situace neustále vyvíjí a hodinu po poledni čísla stoupla – šlo o čtyři stovky odběratelů na Kutnohorsku – energetici měli jasno: s kompletním obnovením dodávek elektřiny se počítá ještě v pondělí; v odpoledních či podvečerních hodinách. A už po třetí odpolední mohli konstatovat, že se s následky řádění vichru ve středních Čechách prakticky vypořádali. Byť dřívější zkušenosti naznačují, že jednotlivá upozornění na poruchy mohou přicházet ještě v dalších dnech; především z chatových osad.

„V případě hlášení poruch je možno volat na bezplatnou linku 800 850 860 nebo využít webový portál www.bezstavy.cz – a veškeré informace o lokalitách i předpokládaném obnovení dodávky naleznou všichni na www.cezdistribuce.cz,“ upozornila Holingerová.

Ilustrační snímek
Následky teplé zimy? Předčasně vykvetlé meruňky i více škůdců, varují ovocnáři