Ode dneška přesně za 75 dní nastane pro Pražany a Středočechy „televizní tma“. Tedy v případě, že ještě nejsou připraveni na nové televizní vysílání DVB-T2.

Televizní ovladače. Ilustrační snímek
Televize přejdou na DVB-T2. Vypínání staré sítě začne na podzim v Praze

Přesně minutu před půlnocí 27. listopadu totiž technici vypnou starý signál na vysílačích Praha–Žižkov a Cukrák a v tu chvíli se odmlčí programy veřejnoprávní televize. Následovat bude druhý krok: Na začátku ledna (8. 1.) se odmlčí starý signál u komerčních stanic.

Do dvou let v pohodě

Kdo chce dál bezplatně sledovat televizi (placených kabelovek a satelitů se změna netýká), musí buď vlastnit novou televizi, která DVB-T2 signál umí přijímat, nebo aspoň koupit set-top box. Krabičku, která se připojí ke stávající televizi a převádí signál.

„Pokud je stáří vašeho přístroje zhruba do dvou či tří let, je pravděpodobné, že s příjmem nového formátu nebudete mít problém. Ovšem zejména starší zařízení s tunerem DVB-T2 mohou být kompatibilní pouze s tzv. standardem H.264, který se u nás používat nebude,“ říká Hana Hoffmannová z časopisu dTest. V Česku se totiž používá tzv. kodek H.265. Někdy též označovaný jako technologie HEVC/H.265.

Ilustrační foto
Nové TV vysílání. Milion diváků není připraven

„Pokud si nejste jistí, že vaše zařízení je pro nový způsob vysílání vhodné, najděte si jeho technické specifikace na webových stránkách výrobce či v manuálu,“ doporučuje Hoffmannová. Použít můžete seznam přístrojů ověřených Českými Radiokomunikacemi ČRa na webové adrese www.dvbt2overeno.cz.

Všichni na střechu

Zhruba dva měsíce do startu nového vysílání se v Praze jeví jako největší úskalí práce anténních techniků.

Ti budou v následujících měsících čelit velkému náporu. Zatímco u rodinných domků není nutné televizní anténu na střeše upravovat a stačí „pouze“ koupit novou televizi či set-top box, u bytových domů je nutné, aby společnou televizní anténu (STA) upravil odborník. Bez jeho zásahu by obyvatelé domů signál nechytili ani s novým televizorem.

Krutý leden

Změna televizního vysílání. Infografika.Zdroj: DENÍK/Jan Klička„Zatím stále stíháme realizovat zakázky do 14 dní od objednávek, někdy i dříve. Do konce listopadu je v Praze a okolí třeba doplnit STA o DVB-T2 síť ČT, mnohem složitější situace ale nastane po novém roce, kdy bude de facto střihem přechod na definitivní kanály komerčních sítí,“ popisuje anténní specialista Jakub Melín z pražské společnosti DVB servis.

Ilustrační foto.
Musím zase kupovat televizi? Fakta a mýty o novém vysílání DVB-T2

Tím, že je v Praze a středních Čechách přechod rozdělen na dvě etapy (nejdřív kanály ČT a v lednu komerční stanice), znásobí se i vytížení techniků. „Zásahy budou nutné dva – nyní doplnit do STA přechodové sítě a v lednu vyměnit kanálové vložky za definitivní, anebo přeladit laditelné zesilovače. V tu chvíli bude teprve vytíženost techniků extrémní, je tedy dobré si tento zásah předobjednat s dostatečným předstihem, aby lidé nepřišli o některé programy,“ doporučuje Melín. Běžná úprava společné antény vyjde zhruba na deset tisíc korun, ale záleží vždy na konkrétní situaci.

Pozor na podvodníky

Majitele rodinných domů odborník nabádá, aby nepodlehli klamavým reklamám firem, že jim namontují nové antény na DVB-T2. „Anténa pro DVB-T2 neexistuje, stejně jako neexistuje anténa pro příjem HD programů, vše jsou to marketingové výmysly,“ zdůrazňuje Melín. „Anténa, která vyhověla pro příjem dříve, vyhoví i nadále, důležité je, aby byla kvalitní a mechanicky pevná,“ dodává Melín.

Pozemní vysílání „přes anténu“ stále přijímá 60 procent tuzemské populace. Podle posledního průzkumu ČRa přitom bezmála milion lidí není na přechod připraven. Konkrétní čísla pro Prahu ale nejsou k dispozici.