Jiný pohled se chystá nabídnout Galerie Středočeského kraje. Ta se po přestěhování z centra Prahy (kde v minulosti působila pod názvem České muzeum výtvarných umění) do objektu někdejší jezuitské koleje v Kuté Hoře stala významnou kulturní institucí nadregionálního významu, známou a respektovanou v celé republice i v zahraničí. Na sobotu chystá vernisáž výstavy Vidět čas: příchozí mohou od 16. hodiny spatřit, jak na věc nahlížejí spolupracující umělci střední generace Daniel Hanzlík a Pavel Mrkus. Setkávání, prolínání i střetávání jejich pohledů a tvůrčích přístupů v galerii GASK není ojedinělé; oba společně vystavují často. 

Hmotné předměty doplní virtuální svět

Ne, opravdu to nebude výstava hodin. Spíš se zaměřuje na lidské pocity, na to, jak se stalo, že plynutí času vnímáme automaticky, i na to, jak se naše dojmy mění. Tvůrci nabízejí kombinaci objektů, projekcí s vizualizací počítačových dat a prostorových instalací, které mají společné téma času – a to, že je lze vnímat zrakem: ať už každý z exponátů zvlášť, nebo jako celek. Ten v netradičním uměleckém vyjádření spojuje hmatatelný svět fungující podle známých fyzikálních zákonitostí s virtuálním prostředím, které se stále více dere do naší mysli; ovlivňuje naše vnímání, prožívání i rozhodování – a vytváří novou iluzi reality. „Celek se skládá ze šesti autorských projektů a sedmi společných, připomněl jeden z kurátorů Petr Vaňous.

Ani motiv slunečních hodin nebo kyvadla nechybí, prozradil Daniel Hanzlík. A do hry podle jeho slov vstupují rovněž věžní hodiny na objektu jezuitské koleje. „Roli hraje zvuk odbíjející čas,“ vysvětlil. Potvrzuje, že výstava spojuje témata měření času s novými technologiemi – přičemž vnímavé návštěvníky předem upozornil zvláště na projekci. „Není to video, ale výpočet programu počítače, který pracuje se znázorněním stínu,“ přiblížil, jakých prostředků také využívá moderní výtvarné umění.

Poděbradská záložna.
Nové středočeské památky připomínají výrobu piva a život smetánky

Výstavy skvostů malířství i sochařství

Výstava Vidět čas, která bude k vidění do 21. května, je ve středočeské galerii jedním z velkých projektů letošního roku. Nadále si lze prohlédnout stálou expozici Stavy mysli / Za obrazem – před čtvrt rokem doplněnou a výrazně obměnou – která se nezaměřuje na různé -ismy, čili umělecké směry, styly či slohy, ale pracuje s pocity, emocemi a protiklady. Před dvěma týdny přivítala první návštěvníky nová expozice Alej světců věnovaná současnému sochařství. 

Příspěvková organizace Středočeského kraje dále v červnu nabídne výstavu přibližující dílo malíře Jana Smetany a jeho školy. K oslavám stého výročí vzniku Československa chce GASK přispět mimo jiné představením sochařské pozůstalosti Ladislava Šalouna. „Proběhne také již čtvrtý ročník projektu Kulturní léto v GASK,“ upozornila za galerii Petra Bartušková na další z chystaných velkých akcí. 

Zlatý erb, ilustrační foto.
V soutěži webů Zlatý erb bodoval Benešov hned dvojnásobně

Umělecké lahůdky chystané Galerií Středočeského kraje
- Daniel Hanzlík, Pavel Mrkus: Vidět čas
kombinace objektů, audiovizuálních projekcí a prostorových instalací
11. března–21. května 

- Raketa
výstava ilustrací z legendárního časopisu „pro děti chytrých rodičů“
8. dubna–1. července

- Ljuben Petrov: Fata morgana
obrazy
8. dubna–9. září

- Natassia Aleinikava: Komety
šperkařský design
8. dubna–9. září

- Lada Semecká: Kaligrafie zvuku
skleněné obrazy
8. dubna–9. září

- Pavel Šmíd: Fragmenty paměti
obrazy z mozaikových vzorů
8. dubna–9. září

- Jolana Havelková: Nemluv na mne tak složitě
grafiky překračující rámec fotografie
27. května–28. října

- Jan Smetana: Práce na papíře
grafiky a kresby
27. května–28. října

- Jan Smetana a jeho škola
malířská tvorba autora a jeho žáků
17. června–7. října

- Ladislav Šaloun
sochařská pozůstalost
28. října–24. února (2019)

Zdroj: Galerie Středočeského kraje

Vyžlovský rybník byl v obležení středočeských hasičů.
Pod led se postupně propadlo na šedesát hasičů