ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Všechny tři zmiňované krajské nemocnice nabízejí za shodnou cenu 2900 Kč takzvaný PCR test – tedy vysoce spolehlivý laboratorní rozbor vzorku v podobě stěru z nosohltanu, na jehož výsledek je třeba dva dny počkat. Kladenská nemocnice ještě nabízí za 250 korun takzvané rychlotesty, kdy se zkoumá kapka krve z bříška prstu a výsledek se zájemce dozví do 20 minut.

Zájemcům lze doporučit návštěvu webových stránek vybrané nemocnice, kde se seznámí mimo jiné s tím, jak si rezervovat konkrétní termín odběru. Což je podmínkou. Dělá se to buď pomocí formuláře na internetu, nebo – což je případ právě příbramské nemocnice – telefonicky (v tomto případě je třeba volat na číslo 725 403 919, přičemž na samoplátce se nyní v Příbrami vztahuje časový interval mezi osmou a desátou dopolední).

Ilustrační foto.
Nemocné v okresech už lze počítat na prstech. Stačí i jedna ruka

Odlišný je v jednotlivých nemocnicích i způsob platby. Přímo na místě se platí pouze v Kladně, a to výhradně kartou. V dalších dvou nemocnicích je třeba platit předem: v Mladé Boleslavi v pokladně nemocnice (ale možné tam jsou i platby na fakturu v případě firem, které chtějí nechat otestovat své zaměstnance), v Příbrami za platební místo určili vrátnici u vjezdu do areálu II-Zdaboř, což je poblíž odběrového místa. V tomto případě jsou zatím možné pouze úhrady v hotovosti – přičemž nemocnice zájemce žádá, aby si částku 2900 korun připravili přesně.

Poněkud odlišné jsou v jednotlivých nemocnicích také způsoby informování o výsledcích testu. Shodné však je, že pokud si někdo půjde vyzvednout obálku se svým jménem, bude požadováno předložení dokladu totožnosti.

Motorkářů letos zemřelo čtyřikrát víc než loni.
Motorkářů letos zemřelo čtyřikrát víc než loni