Právě takové minihry určené pro výlety se chystá nabídnout start-upová společnost Tripeduca, která chystá čtyři takové trasy. Záměr se v pondělí zalíbil středočeským radním, kteří na jeho podporu odsouhlasili padesátitisícový příspěvek. „Cílem je odtrhnout děti od počítačů – a společně s rodiči je aktivně zapojit do hry,“ vysvětlil radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO). „Hráči si vyberou trasu, stáhnou do mobilu mapu – a pak v terénu sledují příběh inspirovaný historií daného místa a plní úkoly,“ upřesnil, co se nově chystá v rámci Skrytých příběhů.

Soud. Ilustrační foto.
Kauza údajného trýznění bezdomovců dospěla do finále

Výletní trasy určené právě rodinám s dětmi zahrnují Tetín na Berounsku, Zákolany-Budeč na Kladensku, Mělník a Roztoky na Praze-západ. Výběr to není náhodný. Nově chystané etapy Skrytých příběhů se mají stát součástí rozsáhlého a dlouhodobého projektu Svatá Ludmila 1100 let. Ten vyvrcholí v polovině září roku 2021 připomenutím vraždy, k níž před 1100 lety došlo na tetínském hradišti. Legendy hovoří o tom, že tam smrtí mučednice zahynula kněžna Ludmila; babička svatého Václava. A rovněž další lokality se vztahují k místům spjatým s jejím životem.

Na trasách, na něž se zájemci vydají s průvodcem v podobě aplikace ve svých mobilech, tak budou čekat nejenom výlety do přírody. Dojde i na poučení o nejstarších historických vyprávěních, spojovaných s počátky české státnosti.

Ilustrační foto
KRÁTCE: Radní podpořili hasiče i restauraci