Podle vyjádření primáře Václava Hulínského je situace kritická a vážný problém podobný tragickému přehmatu, který řeší soud, se může stát kdykoliv. Zjišťovali jsme, jak vedení nemocnice a města zajistí chod oddělení po očekávaném rozsudku nad trojicí lékařů.

Na přímý dotaz Nymburského deníku reagoval starosta Pavel Fojtík. Připomeňme, že nemocnice je ve vlastnictví města. „Interní oddělení bude doplněno o lékaře z dalších ambulancí tak, aby počet lékařů odpovídal příslušné legislativě a byly dodrženy smlouvy se zdravotními pojišťovnami," řekl Fojtík.

Čtěte také: Rodina zemřelého pacienta chce peníze po nymburské nemocnici

Primář Václav Hulínský však už dříve poukázal, že chybí lékaři s odbornou specializací, kteří by mohli oddělení vést. A mohli také zaručit, že bude fungovat bez dalších přehmatů.

Vedení nemocnice už delší dobu shání chybějící lékaře na toto oddělení, před časem vypsala i výběrové řízení na místo primáře. „Dodnes se však nikdo nepřihlásil. Je to problém celé republiky, lékařů je nedostatek," uvedla jednatelka nemocnice Alena Havelková na jednání zastupitelů.

Interna bude fungovat dál

Právě zastupitelé se pokusili zajistit případný krizový plán, který by nastal na interně po odsouzení tří lékařů. Jednatelka však nic nového nesdělila. „Ctím presumpci neviny. Jen mohu uvést, že pokud padne rozsudek 21. března, já vím přesně, co bude následovat 22. března. Máme připravený plán, podle kterého budeme postupovat. Interna se rozhodně nezavře a bude fungovat dál," uvedla Havelková.

Čtěte také: Lékaři před soudem: Přiznáváme chybu i falšování

Emotivně pak reagovala na dotaz, proč nevyvodila důsledky okamžitě po vypuknutí kauzy mrtvého pacienta a nereagovala na slova primáře o tom, že interna kvůli nedostatečnému počtu lékařů funguje nezákonně. „Personální stavy jsou v souladu s legislativou. Na primářova slova jsem nereagovala. Umíte si představit mediální kampaň já proti primáři? Já ne!" zdůraznila Havelková.

V souvislosti se situací na interně se znovu rozhořela diskuze o tom, zda má být město majitelem nemocnice. O opaku je přesvědčen bývalý místostarosta Zdeněk Vocásek. „Přesvědčili jsme se, že město neumí řídit nemocnici. Je čas hledat silného strategického partnera. Nemocnice nemá dobré renomé, to se prostě městu nedaří zajistit," uvedl Vocásek.

Další zastupitelé se však k jeho slovům nepřipojili. Obchodně ekonomický náměstek nemocnice Miroslav Hladílek naopak zdůraznil, že nemocnice i v loňském roce skončila s mírně přebytkovým rozpočtem. „Byl také navýšen personální stav zhruba o 30 osob, čímž stouply mzdové náklady o téměř 19 milionů korun. Přesto jsme hospodařili v černých číslech," konstatoval Hladílek.

Čtěte také: Sestra u soudu: z nemocnice pacienti běžně odchází v horším stavu, než přišli