Údaje o seniorech

Něco zcela jiného jsou seniorské I.C.E. karty, na jejichž zavádění kývli středočeští radní. Podle jejich rozhodnutí se kraj v příštím roce hodlá připojit k projektu ministerstva práce a sociálních věcí. Jde o přípravu jednotných karet s předem vyplněnými údaji pro případ nouze, jež by záchranářům po příjezdu na místo zásahu mohly nabídnout důležité informace o ošetřovaných seniorech. Pokud budou souhlasit i zastupitelé, v příštím roce se na webovém portálu kr-s.cz objeví k volnému stažení předlohy karet.

Po vyplnění, s čímž v případě potřeby mohou pomoci blízcí nebo i praktický lékař, je lze vložit do plastových obalů (které by senioři měli získat, případně i s tiskopisy, nejen v kontaktních místech pro seniory a zdravotně postižené Posez, ale i na radnicích či v ordinacích svých doktorů) – a následně doma umístit tak, aby byly na očích. Třeba na vchodové dveře zevnitř bytu, radí krajská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD). „Nebo na dveře lednice – či jiné místo, které složky záchranného systému mohou po vstupu do bytu snadno zaznamenat,“ doplnila.

Vše, co je důležité

Tyto karty, v některých regionech republiky již využívané pod označením „seniorské obálky“, obsahují především údaje o chronických nemocích, s nimiž se pacient dlouhodobě léčí, i užívaných lécích. To záchranáři při zásahu potřebují vědět – přičemž ze zkušenosti mohou potvrdit, že získat ve vypjatých momentech potřebné odpovědi od pacienta (a často i od jeho blízkých) bývá někdy složité. Předem připravené údaje proto mohou být užitečné, potvrdila Deníku Petra Effenbergerová z centrály středočeských záchranářů. Byť pátrat po papírech dosud záchranáři po příjezdu k pacientovi zvyklí nebyli.

Radní Heřmanová nepochybuje, že si zdravotníci rychle zvyknou. „Především u osamoceně žijících seniorů, kteří se dostanou do mimořádné nouze, bude rychlá informace pro záchranáře užitečnou pomocí,“ míní. Hovoří proto o šikovném projektu, který může urychlit čas v rozhodování o tom, jak postupovat při záchraně života.

Ilustrační foto.
Výsadbu žádoucích dřevin podpoří miliony

Důvěryhodné informace

Effenbergerová ze záchranky oceňuje, že do projektu mají být zapojováni i praktičtí lékaři, což přispěje k důvěryhodnosti předávaných údajů. Připomněla dřívější nápady s informováním o chronických zdravotních komplikacích, jež se neujaly: ID náramky či zdravotní údaje na tričku. „Když budou mít seniorské obálky kredit zdravotnické dokumentace, stanou se pomocníkem, který usnadní komunikaci při vyšetření,“ míní. Za zvlášť užitečný Effenbergerová považuje předem v a klidu připravený kompletní seznam trvale užívaných léků.

Většinu nákladů, které s projektem I.C.E. karet pro seniory mají být spojeny, uhradí ministerstvo práce a sociálních věcí. Středočeské hejtmanství počítá s úhradou výdajů za výrobu plastových obálek a klipsů s magnetem pro jejich připevnění, tisk tiskopisů karet i pravidel pro jejich vyplňování ve výši 150 tisíc korun.

Kontakt do aplikace

Mimochodem: v úvodu zmiňované ICE kontakty v mobilu – ovšem takové, které zdravotníci skutečně mohou využít – také existuje. Bezplatná aplikace Záchranka pro takzvané chytré telefony totiž v profilu uživatele obsahuje i údaj o kontaktu na osobu blízkou.

I. C. E. karta pro seniory
- Jméno a příjmení
- Zdravotní pojišťovna
- Datum narození
- Upozornění na alergie
- Základní nemoci
- Přehled užívaných léků včetně jejich dávkování
- Jméno praktického lékaře včetně kontaktních údajů
- Spojení na blízké osoby – včetně stanovení pořadí, v jakém je kontaktovat

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje, Krajský úřad Jihomoravského kraje

Ilustrační foto.
Obce mohou žádat o dotace na podporu bydlení