S tímto záměrem totiž nesouhlasili nejen obyvatelé samotného Křivoklátska, které by bylo výstavbou poldru zasaženo a zničeno, ale také tisíce obyvatel z celé České republiky. Naopak svůj souhlas vyjádřili někteří starostové obcí z dolního toku Berounky.

„S ohledem na skutečnost, kdy jsou ke studii proveditelnosti, řešící možnost ochrany před povodněmi obcí na dolním toku Berounky, pouze negativní stanoviska Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), CHKO Křivoklátsko i mnoha dalších dotčených spoluobčanů, nebude státní podnik Povodí Vltavy zahajovat žádné jiné činnosti prověřující možnosti výstavby suché nádrže v lokalitách Roztoky, Branov, Nezabudice, ani Čertova skála, které byly studií vyhodnoceny jako potencionálně vhodné pro realizaci tohoto typu protipovodňového opatření," napsal v prohlášení ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Celé znění vyhodnocení veřejné diskuze lze najít na oficiálních webových stránkách státního podniku, ředitel Petr Kubala jej pak dále adresoval ministru zemědělství Marianu Jurečkovi, ministru životního prostředí Richardu Brabcovi a Miloši Peterovi, hejtmanovi Středočeského kraje.

Setkání se starosty

Zhruba před týdnem se sešli v Roztokách u Křivoklátu starostové dotčených obcí, ale i předsedové nejrůznějších petičních výborů proti studii spolu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a právě i ředitelem Povodí Vltavy Petrem Kubalou. Ten v samotném závěru téměř dvouhodinové diskuze slíbil, že Povodí Vltavy debatu vyhodnotí a její závěry umístí na web.

„Státní podnik Povodí Vltavy nemá ambici někomu něco vnucovat, ale jako správce významného vodního toku Berounka předal obcím odborný podklad k tomu, aby se mohly rozhodnout, zda opatření na ochranu před povodněmi tohoto typu chtějí, či nikoliv. Záleží jen na rozhodnutí samosprávy," napsal ředitel Petr Kubala.

„Mohu přislíbit, že po dobu mého funkčního období nebude ministerstvo zemědělství pokračovat v rozvíjení Studie na řece Berounce. Ministerstvo zemědělství bude v souvislosti s protipovodňovými opatřeními a zvyšováním retenční schopnosti krajiny v oblasti Berounky podnikat pouze kroky formou revitalizačních a přírodě blízkých opatření," sdělil při setkání v Roztokách ministr zemědělství Marian Jurečka.

Petice bude pokračovat

Organizátoři petic ovšem ani na základě těchto prohlášení nechtějí se svojí aktivitou skončit. Podle nich je nutné vyřešit celou věc jednou pro vždy.

„Vyzýváme všechny, aby nepolevovali a i nadále svůj názor vyjadřovali podpisem naší petice. Upozorňuji především na bod 4, který se netýká pouze odmítnutí přehrady jako takové, ale bez ohledu na přehradu podpisem naší petice pomůžete naší iniciativě, která má za cíl především revitalizovat krajinu spádové oblasti Berounky a vyzvat orgány státní správy k realizaci takových opatření, která by zvýšila schopnost zadržování vody v krajině, přírodě blízkým způsobem," sdělil na sociální síti Facebook František Josef Král za iniciativu Naše Berounka /NE přehradě/.

„Veliký potenciál vidíme například ve změně způsobu zemědělského, ale hlavně lesnického hospodaření a v této oblasti jsme zatím zásadní změny nezaznamenali," dodal.

Ochrana více než 3300 lidí

Studie na výstavbu poldru na řece Berounce zveřejnilo Povodí Vltavy koncem února letošního roku. „Studie vypočítala, že při stavbě některého z typů hrází by bylo ochráněno více jak 3300 lidí a majetek v hodnotě zhruba třiceti miliard korun," řekl dříve mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Vodní nádrž by mohla pojmout stoletou vodu a do koryta by upouštěla průtok v hodnotě zhruba dvouleté vody. Stejně jako odpůrci vodní nádrže, tak i autoři studie přiznávají, že výstavbou vodní nádrže by došlo ke zničení údolí řeky Berounky, své domovy by musely opustit stovky lidí, nemovitosti by pak byly srovnány se zemí. Při absolutním naplnění nádrže by došlo k zatopení údolí řeky od Roztok až k Liblínu!

Vodní nádrž by sice byla po většinu času otevřená a voda by normálně protékala, jak tvrdí zpracovatelé, ale v případě povodní by se uzavřela. A postupně by se tak začalo zatopovat údolí řeky.

Čtěte také: Stavba poldru na Berounce není možná, píše Povodí Vltavy