„Lidi zapomínají, že věnec musí mít nehořlavou podložku opatřenou trnem, na nějž je svíčka nasazená," varovala Hana Jiráčková, která se výrobou a prodejem adventních věnců už léta zabývá. „Když podložka chybí a věnec zůstane bez dozoru, svíčka prohoří, rozteče se do chvojí a už hoří celý," upozornila.

Pro domácnost je bezpečnější, když v místnostech zůstane adventní věnec jen dekorací. Zapálené svíčky jsou magnetem pro zvědavé děti a nebezpečím pro domácí mazlíčky zvyklé na volný pohyb po bytu.

První hasební pokus

V případě, že adventní věnec přece jenom vzplane, kromě použití běžně známých protipožárních pravidel (voda, hasicí přístroj, hasící sprej) lze oheň improvizovaně udusit pro zamezení přístupu vzduchu překrytím špatně hořlavou textilií, například mokrou dekou nebo utěrkou.

Pokud se první hasební pokus nepovede, je zapotřebí ihned volat hasiče na tísňové telefonní lince 150 nebo 112 s uvedením přesného místa požáru, opustit hořící místnost (nebezpečí intoxikace zplodinami hoření) a dál postupovat podle pokynů vyškoleného hasičského operátora.

„Další nebezpečí přestavují hořící svíčky na pohřebních dekoracích. Jsou většinou nechráněné a stačí poryv větru, který plamen přenese na okolní suché vazby, věnečky a umělé květiny," připomněl Jiří Černovský, velitel benešovské požární stanice a vyšetřovatel příčin požárů.

Nebezpečný kouř

Když zpozorujete kouř, zamezte jeho šíření zavřením a utěsněním dveří, zejména u podlahy. Při opouštění prostoru kde hoří, než otevřete dveře, vyzkoušejte, nejsou-li horké (zkuste na dotek plochu dveří a kliku) a v případě, že ano, tak je nikdy neotevírejte! Zůstaňte v místnosti nejlépe pod oknem.

Požární poplach se vyhlašuje voláním „Hoří". Proveďte nutná opatření pro záchranu ohrožených osob. Neodkladně ohlaste zjištěný požár na telefonní číslo 150 nebo 112. Zabezpečte uzavření přívodu plynu a vypnutí elektrické energie. Co nejrychleji opusťte objekt, ve kterém hoří.  Vezměte s sebou jen nejnutnější věci (doklady, léky, peníze). 

Vytvořte si roušku z navlhčené textilie a případně si vezměte namočený kabát či deku přes hlavu. Při odchodu z hořícího objektu se pohybujte co nejblíže u země. Nesnažte se překonávat již požárem zasažené a zakouřené prostory.

Signalizace za oknem

Nemůžete-li již opustit objekt, uzavřete se v místnosti bez větrání, utěsněte okna a dveře (nejlépe mokrým ručníkem, dekou) a upozorněte na sebe hasiče máváním za oknem či vyvěšením bílé látky či prostěradla.

Prověřte, zda se v ohroženém prostoru nenacházejí osoby a zvířata; pokud ano, pokuste se zabezpečit jejich vyvedení nebo si zapamatujte, kde se nacházejí a řekněte to následně záchranářům. Shromážděte všechny osoby na bezpečném místě.

Čtěte také: V Obecnici na Příbramsku v noci hořel dům. Škoda dosáhla půl milionu korun