Pak bude platit, že Tolkienovým hrdinům patří jen „Středozem“ s její dobou elfů ve „třetím věku“ – kdežto Středozemě už není žádnou fantastickou krajnou. Půjde o širší okolí Prahy ve žhavé současnosti. O nynější Středočeský kraj.

Právě na internetové adrese Stredozeme.cz, psáno s www i bez www, hejtmanství chystá web s nabídkou, kterou prezentuje sebevědomě: jako „informace, které jinde nenajdete“.

Členové Švejk-bandu, kteří si v v tomto období říkají Staročeští koledníci, vystoupili v sobotu na berounském náměstí v rámci programu vánočních trhů.
Zpívejte koledy i naše písničky, zněla výzva adventním Berounem

Půjde o webový magazín věnovaný Středočeskému kraji, jeho obyvatelům, přírodě, památkám, kultuře i sportu – a to vše navíc s příležitostí dozvědět se spoustu zajímavostí i něco vyhrát, objasnila Deníku Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. „Půjde o on-line magazín o Středočeském kraji; o internetové vydání Středočecha,“ vysvětlila s tím, že k mání bude pestrá mozaika o životě v kraji – či třeba tipy na výlety. Tyhle informace začne v příštím roce zajišťovat pro čtenáře tým referentů pro vztahy s veřejností krajského úřadu.

„Už je připravený redakční systém,“ konstatovala Frintová s tím, že od začátku ledna by se pozornost měla od technických řešení přesunout k práci na obsahu nového webu. Pro kraj se tak bude jednat o další informační kanál – navíc k současným webových stránkám i prezentaci na facebooku. „Chceme nabídnout informace o tom, co je středních Čechách nového – a to zábavnou firmou, a současně představovat činnost příspěvkových organizací kraje v oblasti kultury a cestovního ruchu,“ shrnula Frintová aktuální plány.

Proč se však kraj bude prezentovat na webu zrovna jako Středozemě? Prostě tak. „Protože jsme Středozemě,“ řekla Deníku hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). A vlastně: proč ne? Upoutá to, zaujme – a zajisté nebude problém se zapamatováním. Pro adresu webu bylo ostatně také nutno najít volnou doménu; takovou, která je ještě k mání. Třeba adresa risestredu.cz už dávno nabízí úplně jinou prezentaci. Obsazeny, i když zatím nevyužity, jsou i Strednicechy.cz. Dejme tomu Stredocesko.cz by k mání bylo – uznejte ale sami: soupeřit se Středozemí prostě nemůže…

Ilustrační foto
Technické vychytávky nepomohou, když to špatně funguje mezi sedadlem a volantem