Na preventivní projekty je určena celková částka 1,38 milionu korun. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ocenila, že ve dvou případech se jedná o pokračování aktivit již osvědčených v praxi. Jsou jimi Ozbrojený útočník ve škole, zaměřující se na ochranu škol a jejich osazenstva, a Šance po propuštění, kdy je cílem pomáhat vstoupit do nového života lidem opouštějícím věznici. Ti se totiž po ukončení výkonu trestu odnětí svobody často ocitají v situaci, že nevidí jiné východisko než se dát na dráhu recidivisty: pokračovat v páchání trestné činnosti – a případně ještě uplatnit to, čemu se v kriminále „přiučili“.

K hledání cest, jak tuhle situaci řešit, mají přispět i chystaná setkání odborníků v rámci projektu Recidiva, náš společný problém. „Podstatnou část trestných činů mají na svědomí recidivisté, proto považujeme za důležité těmto lidem pomáhat s návratem do společnosti,“ zdůraznil radní Bezděk.

Dalšími podpořenými projekty jsou příprava informativních videospotů pro rodiče dětí ve věku 8–12 let, chystaných v rámci cyklu Kraje pro bezpečný internet, a informační a vzdělávací kampaň zaměřená na ochranu takzvaných měkkých cílů. Tedy míst, kde se neuplatňují speciální bezpečnostní opatření, ale často se tam vyskytuje hodně lidí: jde třeba o nádraží, nákupní centra, ale například i o velké sportovní události, kulturní akce nebo trhy.

Středočeské projekty podpořené dotací z ministerstva vnitra pro rok 2018:Ozbrojený útočník ve škole II 352 000 Kč
Informační a vzdělávací kampaň na ochranu měkkých cílů 390 000 Kč
Kraje pro bezpečný internet: videospoty pro rodiče dětí ve věku 8–12 let 350 000 Kč
Šance po propuštění II 185 000 Kč
Recidiva, náš společný problém 103 000 Kč

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Stavbu kolejí do Jesenice už chtějí radní malovat do map