Hejtmanka Petra Pecková (STAN) vypsala výběrové řízení na obsazení pozice ředitelky či ředitele Středočeské centrály cestovního ruchu (SCCR). S jakým ohlasem se setká, bude zřejmé za tři týdny: adepti se mohou hlásit do 24. května. Z čehož plyne, že musí jít o člověka akčního, který bude mít ambice a elán stihnout rozjet své plány ještě k ovlivnění letní turistické sezony, už tak poznamenané koronavirovými dopady.

Je to výzva pro odvážné, konstatovala mluvčí kraje Martina Kemrová. S tím, že hlavním úkolem je nastartování cestovního ruchu po covidové pauze – a ten loni v řadě míst klesl o více než polovinu.

Památník ve Staré Huti na Příbramsku.
Muzea přivítají první návštěvníky. Otevírá i Pražský hrad

Vedle propagace kraje a marketingových aktivit patří k úkolům SCCR rozvíjení spolupráce s destinačními managementy působícími v různých částech středních Čech – a také součinnost v této oblasti s ostatními kraji; především s Prahou. K rozsahu působnosti centrály připomněl krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovní ruch Václav Švenda (Spojenci/TOP 09), že k úkolům patří třeba i zajištění provozu infocentra v Husově ulici v centru Prahy či fungování rekreačního areálu Vrchbělá na Mladoboleslavsku.

„Od nového ředitele či ředitelky očekáváme koncepční, kreativní a zároveň efektivní práci s výrazným dopadem na zlepšení povědomí o možnostech pro trávení volného času v našich krásných středních Čechách, plných památek a nádherných přírodních scenérií,“ poznamenal Švenda.

Lákat nejen výletníky

Ředitelek SCCR už se v minulých letech vystřídalo několik – a byly mezi nimi i zkušené, v obou známé a respektované osobnosti. Většinou však nesetrvaly ve funkci o mnoho déle než rok. Nyní je zastupováním pověřen – v pořadí už podruhé za situace, kdy se hledá obsazení šéfovského křesla – někdejší poslanec (a také pilot dopravních letadel či jako syn Karla Černocha rovněž zpěvák a moderátor) Marek Černoch, který vede středočeskou filmovou kancelář.

Památník Vojna u Příbrami. Na snímku průvodkyně Zdena Kuglerová.
OBRAZEM: Muzeum obětí komunistického teroru otevřelo venkovní expozice

Ta funguje jako součást SCCR, přičemž jejím posláním je lákat filmové štáby k natáčení do středních Čech a umět jim nabídnout takové kontakty na místní služby, které jim práci usnadní. Podobné organizace – jak turistické centrály, tak filmové kanceláře – působí i v dalších krajích.

Středočeská centrála cestovního ruchu

- Jde o příspěvkovou organizaci Středočeského kraje, která od roku 2017 plní funkci marketingového a destinačního managementu regionu střední Čechy.

- Podílí se na tvorbě turistické nabídky ve spolupráci s oblastními destinačními managementy, usiluje o maximální využití turistického potenciálu regionu a propaguje region na domácím i zahraničním trhu. Rovněž zajišťuje informační servis.

- Na starosti má také zajištění provozu sportovně rekreačního areálu Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Letos kraj vystoupil ze spolku Středočeské vodní cesty s tím, že marketing rekreační plavby na středočeských vodních tocích a jejich turistického zázemí má rovněž obstarávat SCCR.

- Součástí SCCR je od začátku roku 2019 filmová kancelář, která komunikuje s filmovými producenty a produkcemi, pomáhá jim k získávání kontaktů a podmínek pro filmování v regionu, navrhuje vhodné lokace pro filmování a nabízí bezplatnou pomoc při přípravě natáčení v regionu.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje