„Byl odvolán úspěšný starosta. Projekty parkoviště u nádraží či revitalizace sídliště jsou toho důkazem. A překvapila mě forma jeho odvolání, kterou bych se nebál označit za puč," řekl hejtman Miloš Petera.

Na dotaz, zda se po výměně starosty změní postoj Kraje k městu Nymburk, odpověděl záporně. „V žádném případě, dále budu pracovat pro Nymburk jako dosud. Kromě zmíněného projektu parkoviště u nádraží budu jednat s premiérem Sobotkou o rekonstrukci Sportcentra, které přinese místním lepší sportovní vyžití i nová pracovní místa," uvedl hejtman.

Jenže právě vztah bývalého starosty Tomáše Macha a hejtmana Miloše Petery byl podle nové koalice jedním z důvodů středečních událostí. „Tomáš Mach byl nominován do funkce starosty i proto, že měl blízko k hejtmanovi Peterovi a město si od toho slibovalo i dotace na některé projekty. Nic takového se ale nestalo, z kraje žádné peníze na žádné projekty nepřišly," uvedl nový starosta Pavel Fojtík.

Politické rozložení sil

Jaká je tedy aktuální situace a politické rozložení sil ve stávajícím nymburském zastupitelstvu? Koalici tvoří 13 zástupců zvolených za Změnu pro Nymburk, ANO 2011, Nymburské demokraty a TOP 09. Opozice má v jedenadvacetičlenném sněmu 8 zástupců, které tvoří ČSSD, ODS a KSČM.

Připomeňme, že v komunálních volbách před dvěma lety vyhrála Změna pro Nymburk(ZpN) aktuálního starosty Pavla Fojtíka (19,41 procenta) před ANO 2011 (17,61 procenta) a třetí ČSSD (17,40 procenta). V rámci povolebních vyjednávání vznikla koalice ZpN, ČSSD a ODS s tichou podporou KSČM. Dohromady to dávalo tu nejtěsnější většinu 12 hlasů.

Rozporuplné reakce

Reakce Nymburáků na sociálních sítích jsou rozporuplné. Jedni to vnímají jako nápravu chybných povolebních jednání, kdy podle výsledků voleb je nová koalice matematicky „spravedlivější". Nakonec poměr 13:8 bez žádné další podpory je viditelně silnější mandát.

Jiní to zase berou jako podraz a zbytečné gesto. „Pokud by pan Fojtík počkal dva roky, mohl se stát starostou legitimně a férově. Toto jednání mu příliš nepomohlo," napsala například jedna z Nymburaček.

Čtěte také: Starosta Nymburka byl nečekaně odvolán. Co na to zástupci významných institucí?