Nejprve to přitom vypadalo na rutinu, která je v nynějších horkých dnech bohužel na denním pořádku. Poté, co byl necelou hodinu po poledni ohlášen menší požár na poli s pšenicí ve směru od Mratína k Nové Vsi, vyslalo operační středisko k zásahu pět cisteren: vedle profesionálních hasičů z neratovické stanice ještě příslušníky dobrovolných sborů obcí Veleň a Kostelec nad Labem.

Ještě než k ohni dorazil první z těchto týmů, už neplatilo, že jde o požár menšího rozsahu. Vlivem větru se plameny rozšířily na stromy a další pole. „Velitel zásahu po příjezdu na místo vyhlásil druhý stupeň poplachu a vyžádal si posily. Operační důstojník vyslal další jednotky – a aktivoval leteckou hasičskou službu s letadlem z Jičína,“ přiblížil situaci Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. Připomněl, že dvouplošník An-2, jehož plnění zajistili podnikoví hasiči Aero Vodochody Aerospace, provedl dva shozy po 1500 litrech vody. Dále se do hašení zapojilo devět jednotek se 13 cisternami. Jako posily byly k ohni vyslány vozy a jejich posádky ze základny profesionálů ve Staré Boleslavi a ze zbrojnic dobrovolných hasičů v Brandýse nad Labem, Klecanech, Neratovicích a Zdibech.

Za půl druhé hodiny se podařilo dostat oheň pod kontrolu. „Požár zasáhl jeden hektar pole s pšenicí a 23 hektarů pole s ječmenem,“ konstatoval Gabriel. Škoda se odhaduje na 450 tisíc korun, hasičům se podařilo uchránit hodnoty vyčíslené na 1,5 milionu.

Menší požár porostu u Mratína likvidovali hasiči rovněž v pátek dopoledne. V tomto případě však postačoval standardní, I. stupeň požárního poplachu.

Zdroj: Youtube