Rozšířily se tak řady vyškolených specialistů působících přímo v jednotlivých obcích, kteří jsou připraveni na řešení mimořádných situací rozmanitého charakteru. Třeba při povodni nebo i jiné kalamitě, která nemusí souviset jen s počasím; mohlo by jít třeba o průmyslovou havárii. Či o jinou závažnou situaci, kdy je třeba zajišťovat evakuaci i záchranné a likvidační práce ve větším rozsahu. Frekventanti vědí přesně, co dělat v případě, že bude takováto pomoc hasičů potřebná, a to jak při organizování samotného zásahu, tak v rámci členství v krizovém štábu obce. A hlavně: také při předchozích přípravách na eventualitu, o níž si všichni přejí, aby se nikdy nestala skutečností.

Ilustrační foto
Zrušte platby za věcná břemena, brzdí investice, vybízí byšická starostka

Jejich úkolem je totiž ještě něco víc, než jen být sami připraveni: nachystat vše tak, aby připraveni byli i ostatní, plyne ze slov referentky státní správy a samosprávy Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Zuzany Strouhalové. „Technik ochrany obyvatelstva se mimo jiné podílí na tvorbě dokumentace vztahující se k realizaci opatření ochrany obyvatelstva a krizového řízení na úrovni obce – například povodňového plánu, výpisů z havarijních plánů a podobně,“ připomněla Strouhalová. K dalším úkolům patří spolupráce s obcí při provádění preventivně výchovné činnosti – a absolventi kurzu jsou připraveni i k tomu, aby na úseku ochrany obyvatelstva školili také ostatní příslušníky svých jednotek.

Nové poznatky, které byly na závěr prověřeny testem, předávali odborníci z řad příslušníků profesionálního sboru i z krajského úřadu 24 zástupcům dobrovolných jednotek obcí Bavoryně, Kounov, Šestajovice, Teplýšovice a Vraný. „Přednášky byly zaměřeny na financování krizových situací, předurčenost jednotek, ochranu obyvatelstva a činnost psychologické služby,“ přiblížila Strouhalová rozmanitost témat pojatých ve všech souvislostech, v nichž se postupně školí i dobrovolní hasiči z dalších lokalit.

Videosouhrn Deníku – středa 26. února 2018
Muži, co nacházejí autoklíče, bruslařská magistrála a promrzlé koule: videa dne