„Olympia stále spolupracuje se Sdružením přátel Jaroslava Foglara i s časopisem Bobří stopa, s nímž momentálně připravuje nový komiksový sešit, v němž budou i příběhy na motivy Jaroslava Foglara. Stejně tak plánujeme převyprávěný komiksový příběh podle jedné z jeho povídkových knih. K oslavám 80. výročí prvního vydání Rychlých šípů, které bude příští rok, připravujeme další sborník na toto téma," sdělil zástupce nakladatelství Olympia Tomáš Hejna. Kromě toho Olympia vyhlásila na letošním veletrhu Svět knihy Praha novou Literární cenu Jaroslava Foglara.

SPISOVATELKA Kateřina Tučková si poprvé v životě vyzkouší roli prodavačky knih.
Kateřina Tučková: Každý kanál, kterým se ke čtenáři dostane literatura, je dobrý

Akce k výročí začaly již na začátku roku 

Foglarovy knihy jsou dodnes populární. Rychlé šípy a komiksové sešity, které nakreslili Jan Fischer, Václav Junek, Bohumír Čermák a Marko Čermák, souborně vyšly v Olympii v letech 2012 a 2013 a zařadily se mezi nejprodávanější tituly literatury pro mládež. Počet prodaných výtisků však nakladatelství nesdělují.

Akce k výročí spisovatelova narození začaly již na začátku roku. Například v únoru se na základní škole Libčická v Praze 8 uskutečnilo školní kolo ve vyjímání ježka z klece. V květnu se zase nad klášterní zahradou na Starém Brně bojovalo se štíty a papírovými koulemi ve stylu potyček z Foglarových knih. Ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví na Strahově se 28. června konala přednáška s názvem Znáte Rychlé šípy? bývalých členů Pražské Dvojky, oddílu Jaroslava Foglara přezdívaného Jestřáb.

Ilustrační foto.
Pražští Foglarovi skauti slaví sto let

Byla pokřtěna i kniha Evangelium podle Jaroslava Foglara 

U příležitosti výročí narození spisovatele a spolutvůrce české zážitkové pedagogiky a skautského vůdce, vydalo Nakladatelství Ostrov sborník Kruhu přátel odkazu Jaroslava Foglara. Obsahuje řadu nových, případně méně známých nebo nově doplněných informací jeho životě a díle.

Ve Sluneční zátoce u Ledče nad Sázavou byla 17. června na tábořišti oddílu Pražská Dvojka pokřtěna kniha Pavla Hoška Evangelium podle Jaroslava Foglara. Ve stejný den tam představili nové číslo časopisu Bobří stopy vydávaného Sdružením přátel Jaroslava Foglara, které usiluje o aktivizaci klubového hnutí po vzoru prvorepublikového časopisu Mladý hlasatel nebo poválečného týdeníku Vpřed.

Nejznámější dílo Jaroslava Foglara, dnes již legendární Rychlé šípy.
Soud: Foglarovo dědictví patří nadaci, nikoliv jeho příbuzným

Rychlé šípy se staly součástí popkultury 

Do 31. srpna je možné v Brně navštívit výstavu s názvem Jaroslav Foglar - Jestřáb. Do 29. října bude ve Štramberku u příležitosti 25. výročí otevření muzea a 110. výročí narození Foglara zpřístupněna výstava s názvem Zdeněk Burian a jeho svět - Pod dobrodružnou vlajkou. Foglarovo výročí připomene i Česká televize, která na 6. července zařadila jeho zfilmovaný příběh Záhada hlavolamu a profil oblíbeného spisovatele nabídne v pořadu Příběhy slavných… vysílaném 9. července.

Pětice chlapců z Rychlých šípů - Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka - se stala součástí popkultury. Například na obal desky s názvem Ježek v peci je využilo duo Těžkej Pokondr. Výrazný barevný plakát k turné skupiny Monkey Business s názvem 15 let na stezce kamarádství byl od ilustrátora příběhů Rychlých šípů Marko Čermáka a chystané album kapely Kurtizány z 25. avenue se bude jmenovat po jedné z písní Mirek Dušín. "Zpívá se v ní o Mirkovi Dušínovi, který přijede v současné době do Prahy a nestačí se divit," podotkl její autor Tomáš Vartecký.

Nejznámější dílo Jaroslava Foglara, dnes již legendární Rychlé šípy.
Soud nepřiřkl dědická práva Petru Foglarovi