Pro závěrečné období její platnosti se však nečekají žádné dramatické zvraty – či snad dokonce popírání zásad, které platily dosud. Jde především o lepší zacílení činnosti středisek ekologické výchovy, jejichž vybavenost se během uplynulých šesti let zlepšila díky investičním dotacím Evropské unie i kraje, a snahu účinně oslovovat nejen mládež. Větší pozornost by měla být věnována třeba práci s dobrovolníky – a více informací by se mělo dostat rovněž k seniorům.

Především nejde o to pořádat hurá akce – ve stylu to je fajn, že máme vzdělávací ekoprojekt – ale důležité jsou výsledky, tedy konečný dopad. Slovy tvůrců koncepce: obor environmentální osvěty se stále více soustřeďuje na efektivitu vzdělávacích aktivit i sledování kvality procesů v organizacích, které je zajišťují. Aktualizace středočeské koncepce současně reaguje na přijetí nového Státního programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství na léta 2016–2025. Ten – opět řečeno tak trochu po úřednicku – na rozdíl od minulosti už neklade takový důraz na pouhé formy, ale na cíle. Vzdělávací projekty jsou tedy důležité, to ano – nemá však smysl pořádat je samoúčelně. Podstatný je efekt, který přinesou.

Ilustrační foto.
Dřív než celá republika oslaví století existence trampská Ztracenka

Aktualizace však není jen reakcí na nový státní program, připomněl v pondělí náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD). Konstatoval, že jejím účelem je také zohlednit změny a dosažené výsledky v ekovýchovné činnosti. „A také zvolit si priority na poslední tři roky platnosti koncepce a zaměřit se na konkrétní úkoly, které budou v souladu s reálnými možnostmi Středočeského kraje a krajského úřadu,“ upozornil Petera, že dokument nepřináší jen obecné proklamace. Jde o to stanovit, co přesně se má udělat – a dá se zvládnout.

Návrh aktualizace středočeské koncepce klade stejně jako nový státní program důraz na klíčové kompetence namísto témat – a od členění podle cílových skupin, na něž se má osvětová činnost zaměřovat, přechází ke strategickým oblastem. Přenáší se tedy důraz ze slova „oslovovat“ na výraz „dosahovat“. To vše i s využitím dosavadních dobrých zkušeností z činnosti krajských ekovýchovných středisek.

Ilustrační foto
Pohotová seniorka pomohla dopadnout muže, kteří ji chtěli připravit o peníze