Mladší z obviněných společně se svým registrovaným partnerem, jménem své bývalé manželky, založil elektronicky účet a e-mail a následně prostřednictvím elektronické komunikace uzavřel v období od ledna 2015 do dubna téhož roku prostřednictvím různých e-shopů a internetových stránek poskytujících úvěry, smlouvy nákupu zboží či poskytnutí půjček.

„Tyto závazky však neplatil. Škoda byla vyčíslena na více jak čtvrt milionu korun," uvedla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Zneužití osobních dokladů

Při elektronické komunikaci použili muži kopii občanského průkazu a rodného listu poškozené ženy. Ta tyto dokumenty poskytla svému bývalému manželovi během rozvodového stání, když jí tvrdil, že je potřebuje pro zařizování porozvodové úpravy jeho vztahu s nezletilým synem.

„Devětadvacetiletá žena z Kladna se o protiprávním jednání svého bývalého manžela dozvěděla až ve chvíli, kdy byla vyzvána exekutory ke splácení dluhů. Některé případy dokonce došly tak daleko, že byly řešeny soudní cestou," dodala policejní mluvčí.

Opětovné varování policie

Policisté opětovně varují občany, aby své doklady, ani jejich kopie neposkytovali druhým osobám.

„Tyto dokumenty jsou, jak je vidět z výše uvedeného případu, snadno zneužitelné a dokazování, že osoba, která poskytla své doklady, nevěděla o tom, že budou zneužity k podvodu, je velmi složité," dodala policejní mluvčí Michaela Nováková.

Čtěte také: Kladenští kriminalisté řeší podvody při sjednávání půjček