Už dnes se v létě stává, že některé regiony jsou na tom jak u Suchánků. Situace je přitom vážná natolik, až to vede k plošným zákazům: zapovídá se z veřejné vodovodní sítě nejen napouštět bazény, ale i používat vodu z koutku k zalévání zahrádek. Četné studie přitom naznačují: tohle není konec. Situace může horšit – a nejspíš skutečně bude.

Na vodní zdroje přitom střední Čechy chudé nejsou. Snad každý školák dokáže připomenout ty nejzásadnější a neznámější: Káraný na Praze-východ a Želivku na pomezí Benešovska a Kutnohorska (ale i Havlíčkobrodska a Pelhřimovska). V souvislosti s ní se možná pochlubí i znalostí, že tamější nádrž se jmenuje Švihov…

Ilustrační foto
Zájem pracovat u policie projevili i již trestaní uchazeči

Ze Želivky k dálnici

Právě zdroj na Želivce se má stát nadějí do budoucna pro oblasti na Benešovsku i části Příbramska, kudy má v budoucnu vést trase dálnice D3. Zde se počítá s možným zhoršením situace – přičemž už dnes leckde mají problémy se zdroji neodpovídajícími nárokům jak na kapacitu, tak na kvalitu vody. Náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí Miloš Petera (ČSSD) připomněl vedle samotného Benešova třeba Bystřici, Kosovu Horu, Netvořice, Neveklov, Sedlec-Prčici, Týnec nad Sázavou či Vrchotovy Janovice.

Jako řešení se jeví přivést vodu právě z úpravny na Želivce – a to díky zamýšlenému propojení Posázavského skupinového vodovodu se Skupinovým vodovodem Benešov. Současně s budováním chybějícího úseku dálnice se tak připravuje výstavba vodárenského systému v její bezprostřední blízkosti, který by dokázal ukojit žízeň regionu s dvaceti tisíci obyvateli. S lidmi žijícími ve 38 městech a obcích (včetně dvou stovek osad).

Ilustrační foto
Místo v ústavu má zajistit kraj, vzkázali do středních Čech ústavní soudci

Odebírat se dá více 

Navýšit množství vody odebírané ze Švihova by neměl být problém, plyne ze slov Jana Klofáče z Povodí Vltavy. „Nyní dodáváme kolem tří vteřinových kubíků – pohybuje se to od dvou a půl do tří a půl – a povolený odběr je 5,25 kubíku,“ konstatoval. Maximální kapacita vodárenského odběru je dokonce 7,7 metru krychlového za sekundu. Odběry už v minulosti bývaly vyšší než dnes – od devadesátých let se ale snížily. Najednou bylo třeba vody méně. Projevilo se omezení spotřeby, jím lidé reagovali na nárůst ceny. 

Miliony pomohou uchovat pravěké dědictví nalezené v trase obchvatu
Miliony pomohou uchovat pravěké dědictví nalezené v trase obchvatu