Dívka, která lahvičku otevřela, se však začala dusit. Školačku a její matku transportovala sanitka do metropole k zajištění lékařské péče. Následně se obdobné obtíže objevily ještě u dalšího z dospělých členů rodiny. Rovněž on putoval na Bulovku. V pátek se však potvrdilo, že nešlo o nic nebezpečného, čeho by se měli případně obávat další spotřebitelé. U dívky se pouze projevila alergická reakce po přičichnutí.

Podezřelou lahvičku zajistili hasiči pracující v ochranných oblecích; na místo byl k tomuto úkolu povolán tým chemické laboratoře středočeských hasičů v Kamenici. Ten údajný parfém odvezl k dalšímu zkoumání.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vystoupil 27. února 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání Ústřední epidemiologické komise kvůli koronaviru
Koronavirus v Česku? Všechny testy jsou zatím negativní, oznámil Vojtěch

„Neznámou látku předal do laboratoře Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany,“ řekla Deníku mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Věcí se tedy zabývali chemičtí specialisté v Kamenné u Milína na Příbramsku na jednom z pracovišť spadajícího do struktur Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Vedoucí laboratoře Markéta Weisheitelová, která je současně náměstkyní ředitele ústavu, Deníku sdělila, že její tým nemá oprávnění poskytovat k případu jakékoli informace. Odkazuje na policii. Výsledky zkoumání chemiků tedy Deníku tlumočila policejní mluvčí Nováková: jde o těkavou látku, která v žádném případě není životu nebezpečná. Kdyby se neprojevila alergie na některou ze složek přípravku, nebyl by žádný problém.

„Pacientka není v ohrožení, jen z preventivních důvodů zůstala na pozorování pod lékařským dohledem,“ sdělila Nováková Deníku v pátek odpoledne k aktuálnímu stavu dívky. S tím, že propuštěna z nemocnice by měla být v sobotu. Rodiče už podle policejní mluvčí doma jsou.

Ilustrační foto.
Virus zavřel v karanténě sto Středočechů. Co dál?
Nákupní horečka vypukla také v nymburských hypermarketech.
Lidé skupují „suché“ potraviny. Hysterie, říkají odborníci