Ke svému 10. zasedání se v úterý sejdou středočeští zastupitelé. Jednání, jehož průběh může ze sedadel určených pro veřejnost na místě sledovat každý zájemce, začíná od 10. hodiny v budově krajského úřadu ve Zborovské ulici na Smíchově. Ocitnout se v centru dění však lidé mohou i z pohodlí svých domovů. Novinkou, která se díky nově instalované elektronice poprvé uplatnila při zářijovém zasedání (jež se mimochodem protáhlo hluboko do noci), je přímý přenos obrazu i zvuku z jednací síně na internetu. Živý videopřenos lze sledovat na webu kraje kr-s.cz/urad.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Rozhádaná středočeská koalice se dohodla, že bude jednat dál

Peníze pro nemocnice i pro obce

Program jednání je na rozdíl od jiných zasedání tentokrát relativně skromný, což ovšem neznamená, že se debaty volených zástupců občanů nemohou protáhnout. Hovořit se má hlavně o úpravách v plánu investic (což je z úřednického pohledu označováno jako změna číslo 4) – přičemž investice představují palčivé téma; skutečnost zatím výrazně zaostává za očekáváním. Řeč o akcích za miliony bude také v rámci schvalování investiční dotace pro krajské nemocnice, jejichž vedení se chce pustit do velkých akcí. V Benešově chystají rekonstrukci jednotky intenzivní péče, v Kolíně stavební úpravy pro náhradní umístění porodnice, v Mladé Boleslavi volá po naléhavém řešení havarijní stav vstupní haly a příbramská nemocnice připravuje úpravy na interně včetně výměny jednotky vzduchotechniky.

Rovněž o penězích budou zastupitelé debatovat k tématu hejtmanského fondu a dotací obcím na zmírnění následků živelních katastrof. Do programu jednání se dostalo také schvalování výkupů pozemků v katastrálních územích Jiřice (tam se má upravovat silniční zatáčka, která je místem častých nehod) a Mělník (přikoupení pozemku umožní rozšířit zeď stavební průmyslovky o zateplení). Naopak na prodeje pozemků má dojít v Buštěhradu (jde o výsledek jednání kolem průsaku dešťové vody ze zámecké zahrady na pozemky okolních vlastníků) a v Příbrami-Březových Horách (pod televizním převaděčem). Řeč bude rovněž o projektech spolufinancovaných Evropskou unií.

Ilustrační foto
Stavebním záměrům v blízkosti obcí vystavila místní referenda stopku

Erupce sporů v koalici se nečeká

Zřejmě se nenaplní původní očekávání, že by na zasedání zastupitelů mohl nastat nějaký posun v rámci koaliční krize mezi partnery vládnoucími Středočeskému kraji. Už třetí týden trvá intenzivní napětí především mezi nejsilnějšími členy koalice – hnutím ANO a STAN (společně s nimi tvoří koalici ještě zástupci ODS a Nezávislí Středočeši).

Dřívější pnutí vygradovalo poté, co se do médií dostaly informace o rozporech kolem výběru firmy, jež provede audit hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Následně hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) jménem zastupitelského klubu svého hnutí vyzvala partnery ze STAN k odchodu dvou ze čtyř radních za Starosty, k jejichž práci má výhrady – Martina Macháčka s kompetencí v oblasti investic, majetku a veřejných zakázek a Věslava Michalika, majícího na starosti oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských fondů. To na sklonku minulého týdne zástupci STAN odmítli s tím, že všichni jejich radní pracují dobře; Jermanová však opáčila, že ANO na svém požadavku trvá. Účastníci koaliční schůzky se nicméně v pátek na jednom shodli: po týdnu, tedy tento pátek, se znovu setkají v rámci dohodovacího řízení.

Mezitím se události posouvají – a zdá se, že dojde na debaty o možných změnách při rekonstrukci složení krajské rady v širších souvislostech. Vzhledem k úspěchu při parlamentních volbách již naznačil, že zamýšlí odejít, středočeský lídr STAN: nynější statutární náměstek hejtmanky Vít Rakušan, do jehož působnosti v krajské radě spadají oblasti bezpečnosti a cestovního ruchu. Hodlá se naplno věnovat poslanecké práci.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Hejtmanka chce posílit spolupráci se zámořím. Obchodní i politickou