„Haló, stala se nehoda. Narazil jsem do auta. Jsou tu zranění, hodně." Tak začalo velké cvičení složek Integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, záchranné služby 
a policistů, které bylo odstartováno ve středu přesně 
v 11.10 hodin na kolejích u nymburského depa.

Situace vypadala velmi věrně, jako při opravdovém neštěstí.

„Zvolili jsme tento námět jako reakci na poslední nehody na dráze. Ať už loňskou nehodu pendolina s nákladním autem ve Studénce, nebo i případ 
u nás u Rozkoše, kdy Avia měla technickou poruchu na přejezdu a narazil do ní rychlík," řekl na úvod vedoucí cvičení a velitel Hasičského záchranného sboru v Nymburce Roman Zima.

Na místo postupně dorážela hasičská auta i sanitky. Vzhledem k velkému počtu zraněných jich bylo odpovídající množství. Drážní hasiči nejprve vyzkratovali trolej, pak začali vnikat do vagónu a starat se o zraněné.

Snadná terapie, rychlé třídění

„Jedeme podle systému START, což je zkratka pro snadnou terapii a rychlé třídění. Na úvod vyvedeme 
z vagónu ty, co jsou schopni pohybu. Pak roztřídíme zraněné podle vážnosti jejich zranění," vysvětlil velitel hasičů.

Do vagónů se tak podávala nosítka, nosily se deky. Z vagónů se ozývalo stále zoufalé volání o pomoc. „Vykrvácím. Necháte mě tu umřít?" rozléhal se jeden 
z hysterických hlasů „těžce zraněného".

Figuranti, které tvořili žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Nymburce, a také budoucí záchranáři ze Střední zdravotnické školy, si své role nacvičili pilně 
a vyvolávali opravdu dusnou a nepříjemnou atmosféru hromadného neštěstí.

Záchranáři pak vytvořili místo, kde byli zranění shromažďováni, dostávali první pomoc a bylo rozhodnuto o jejich dalším transportu. Sanitky je vozily do nemocnice v Nymburce. 
V případě skutečné nehody by zranění mířili i do Kolína a Mladé Boleslavi.

Fiktivně byl v Nymburce i vrtulník, který podle plánu cvičení převezl vážně zraněného strojvedoucího do pražkých Střešovic.

Téměř dvouhodinové cvičení

Souhra hasičů se záchranáři klapala, spolupracovali 
i policisté při zajištění okolí místa nehody. Celé cvičení trvalo téměř dvě hodiny. Na závěr pak ještě drážní hasiči předvedli, jak umí nasadit na koleje pomocí hydrauliky vykolejený vagón.

Pokud shrneme cvičení 
v číslech, vypadalo následovně. Zúčastnilo se jej 39 hasičů, 16 členů záchranky, 17 policistů a 4 psycholožky. Mezi figuranty bylo 29 zraněných, 19 bez vážnějších zranění a 4 mrtví.

Čtěte také: Fiktivní požár zachvátil střechu rehabilitačního ústavu v Kladrubech