Neudělalo jich to dvanáct stovek; přesně 1201. Část z nich se podle slov hejtmanky Petry Peckové (STAN) ozvala s tím, že zkrachovali a kraj žádají o odpuštění dluhu; většinou ale nereagovali nijak. Někteří z nich z nich zřejmě na termín první splátky zapomněli (Jakub Rejzek z ODS podotkl, že výzvy k placení, upomínky nebo výpis zůstatku kraj neposílal) – u některých však se však zdá, že se splácením bude problém.

Bývalý náměstek hejtmanky Gabriel Kovács (ANO) k tomu poznamenal, že už při vytváření programu návratných půjček na přelomu loňského dubna a května počítali představitelé kraje s tím, že někteří z příjemců patrně splácet nebudou. Naproti tomu mnozí z těch, kteří loni půjčky přijali, jsou na tom podle Rejzkových zjištění finančně tak dobře, že už mohli kraji vrátit celou částku. Standardní model daný smlouvou je takový, že po ročním odkladu následuje 12 čtvrtletních splátek.

Ilustrační foto.
Na opravy po zimě dostali krajští silničáři sto milionů. Už s nimi počítali

Co bude s těmi, kteří nesplácejí, musí hejtmanství dále řešit. Podle Michalikových slov by si v případě, že skutečně nebudou platit, kraj kvůli tomu musel vytvořit zhruba 60milionovou rezervu. Náměstek hejtmanky si v té souvislosti posteskl, že krajský úřad není připraven na vymáhání pohledávek v takovém rozsahu. „Bohužel smlouva byla jednoduchá a neobsahuje možnost postoupit půjčku na někoho jiného bez souhlasu dlužníka,“ konstatoval Michalik. Opoziční zastupitel Robert Bezděk (ANO), který je právníkem, však namítl, že převést pohledávku lze bez problémů: na základě zákona.

Při pondělním jednání zastupitelů nechyběla ani debata o tom, za jakých okolností se loni politici vládnoucí tehdy kraji pro poskytování covidových půjček živnostníkům rozhodli. „Vaše motivace byla vedena krajskými volbami; žádný jiný kraj k tomu nepřistoupil,“ obrátil se Michalik k opozici z ANO. S tím ale Bezděk nesouhlasí. „Ústecký kraj tak učinil taktéž,“ reagoval na Michalikova slova. Kovács pak doplnil, že kolegové z Ústí nad Labem poskytovali podporu formou nenávratných dotací; šlo prý asi o 70 milionů.