Několik dobrých záměrů

Díky centrálním nákupům materiálu (ale třeba i energií) společně pro všechny oblastní nemocnice měl spolek pomoci ke snížení cen a prostřednictvím společného postupu zlepšit vyjednávací pozici nemocnic ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám, od nichž nemocnice získávají úhrady za poskytovanou péči. V neposlední řadě pak měl také přispět k tomu, aby jeho prostřednictvím mohlo vedení kraje získávat údaje o aktuální hospodářské situaci jednotlivých nemocnic. Ty jsou sice ve stoprocentním vlastnictví kraje, takže laicky by se dalo očekávat, že tyto informace budou přicházet samy nebo by nanejvýš mělo stačit položit dotaz – vzhledem k tomu, že nemocnice fungují jako akciové společnosti, je však situace jiná. Byť krajští radní plní funkci valné hromady, dostat se k dokladům z účetnictví nemocnic je právní oříšek.

Účel nebyl naplněn

Původní očekávání se ale nenaplnila. Moc konkrétních výsledků za činností spolku vidět není – zato zlé krve, napětí a vlastně i ostudy bylo habaděj. Vyšlo to najevo počátkem července, kdy krajští radní vyzvali členskou schůzi, aby z postu generálního sekretáře nemocniční asociace odvolala Zbyňka Chotěborského. Což se také skutečně stalo, stejně jako byl Chotěborský zbaven funkce člena představenstev jednotlivých nemocničních akciovek. Radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) zdůvodnil tento krok nespokojeností se sedmiměsíční prací generálního sekretáře, přičemž v první řadě zmínil „dlouhodobé neshody a komunikační problémy“ ve vztahu k vedení oblastních nemocnic.

Ilustrační foto.
Voda ke koupání se zhoršila na jednom místě Orlíku

„Naplněno nebylo ani očekávání vedení kraje v nastavení efektivního způsobu centrálních nákupů a dosažení lepších výsledků hospodaření,“ pojmenoval Bezděk problém. Vyjádřil se navíc k tomu, jak ho zaskočilo, když ředitelé nemocnic začali v médiích vystupovat s šokujícími prohlášeními: Chtěborský je prý vodil za podnikatelem Tomášem Horáčkem, který na konci června putoval do vazby v souvislosti se stíháním v kauze zakázek velkých pražských nemocnic (kriminalisté ale prověřují také další možné spojitosti jinde po republice; zajímají se i o zakázky několika sociálních ústavů působících jako příspěvkové organizace Středočeského kraje).

Na koni byla tehdy opozice – zvlášť někdejší náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast zdravotnictví Martin Kupka (ODS) a jeho spolustraníci totiž již v souvislosti se jmenováním Chotěborského loni v listopadu poukazovali nejen na podivnosti kolem ultrarychlého výběrového řízení, ale i na okolnosti a pověsti provázející jeho předchozí odchod z funkce ředitele nemocnice v Náchodě na Královéhradecku. Umlčelo je tehdy stanovisko vedení kraje, ať tehdy nového muže, který je zkušeným ekonomem se specializací na zdravotnictví a jemuž kontrola hospodaření náchodské nemocnice neprokázala pochybení, nechají předvést, co dovede.

Nový člověk se nehledá

Když výsledky nenadchly, do čela asociace nemocnic se před měsícem provizorně postavil radní Bezděk – členská schůze ho 9. července pověřila výkonem funkce generálního sekretáře do termínu zvolení nového generálního sekretáře. Taková volba se však asi konat nebude. Nikoho nového kraj nehledá a s novým obsazením pozice se nepočítá. Na dotaz Deníku, zda již bylo vypsáno výběrové řízení, to uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). S tím, že rozhodnutí o tom, co bude s asociací dál, se stane věcí politických jednání. „Pokud se dohodneme, zrušíme ji,“ naznačila, co považuje za nejvýhodnější řešení.

Ilustrační foto
S novým šéfem jede záchranka v dosavadních kolejích

Kraj zvažuje novinky

„Forma spolku je bezzubá,“ shrnula Jermanová zkušenost ukazující, že zamýšlených cílů bude třeba dosáhnout jinými cestami. Na systému zcela nových závazných pravidel předávání informací v oblasti krajského zdravotnictví – jak od nemocnic ke kraji, tak mezi nimi navzájem – včetně sjednocení informačních systémů, které se v jednotlivých krajských nemocnicích odlišují, nyní pracuje tým radního Bezděka. Jistým vzorem se mají stát nemocnice Jihočeského kraje.

Pro centrální nákupy by zřejmě měla být založena nová organizace fungující od začátku příštího roku; nejspíš obchodní společnost (nejvýhodnější forma se ale stále hledá). Již dnes je však zřejmé, že by neměla řešit jen společné nákupy krajských nemocnic, ale počítá se i se zapojením domovů seniorů a dalších sociálních ústavů fungujících jako krajské příspěvkovky. „Ušetří se desítky milionů,“ míní hejtmanka.

Vše ale ještě bude předmětem jednání – a možná i politických půtek. A na to vše teprve dojde. „Musíme se domluvit v koalici – a budeme se snažit dohodnout i s opozicí,“ konstatovala Jermanová.

Ilustrační foto.
Stěžovat si na dopravu mohou lidé krajskému ombudsmanovi