VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čeští kuchaři: z Thajska dovezli zlato a hned zase vyrazili do světa

Praha - „Vítězství v kategorii Národní kuchyně získávají Antonín Bradáč a Jan Davídek – Czech republic," zaznělo na slavnostním vyhlášení mezinárodní kuchařské soutěže v thajském Bangkoku. Jenže to nebylo všechno, česká dvojice ještě neřekla poslední slovo. Následovalo vyhlašování absolutního pořadí soutěže národních týmů Thailand Cullinary World Challenge 2014, které se v Thajsku konalo 2. a 3. srpna.

12.8.2014
SDÍLEJ:

Antonín Bradáč (vlevo) a Jan Davídek se zlatými medailemi a pohárem pro nejlepší tým v mezinárodní soutěži v Bangkoku.Foto: Deník/Jiří Macek

Na pódiu se už vystřídala Austrálie, Amerika, Malajsie, Jižní Korea, Čína, Myanmar i Kambodža. Už zbývají jen poslední tři místa a Češi už vědí, že budou nejhůře bronzoví. Už tohle je úspěch.

„Napětí vrcholilo a my byli úplně mimo. Můžeme být nejhůře třetí. Už v tu chvíli jsme byli neskutečně šťastní. Jenže to nebylo všechno," líčí vteřiny slávy kuchař Jan Davídek. Zbývá už jen Singapur a Tchajwan a Česká republika. „Bronzové medaile získává Singapur, stříbro Tchajwan," burácí halou a všem je jasné, že tuhle soutěž vyhrála sympatická dvojice z Česka – Jan Davídek z a Antonín Bradáč.
A je to jasné! Zlato putuje do Česka, naši jsou nejlepší!

Se dvěma kufry

Antonín Bradáč (vlevo) a Jan Davídek těsně před odletem na soutěž v Thajsku debatují nad chutí masa s melounem

Ale postupně.
V Bangkoku připravovaly soutěžní týmy dva druhy pokrmů – národní kuchyni a thajskou.

„Místní myšlenkou je, že všechny světové kuchyně lze v Thajsku uvařit z tamních surovin. Opačně to nejde. Na tom si Thajci zakládají. I tak ale bylo povoleno, aby si každý tým pro přípravu národního jídla dovezl pět surovin," popisuje Jan Davídek.

Česká dvojice cestovala do Thajska dohromady jen s dvěma kufry – naproti tomu třeba Singapuřané vezli kolem deseti beden. V jednom kufru měli osobní věci. „Vezli jsme také červené zelí, pivo, kopr, housku na knedlíky a sušené houby.

Navíc jsme si vezli i nějaké kuchařské věci jako pánvičky, kastrůlky, metličky, nože, pinzety, tvořítka, a další věci. Thajci připravují jídla rychleji a jejich nádobí není pro přípravu našich jídel ideální, my je déle vaříme, dusíme, proto musíme mít třeba silnější stěny hrnců i pánviček," popsal Antonín Bradáč.

Trénink pod dohledem thajského kuchaře

Připravit českou kuchyni bylo pro naši dvojíci takřka hračkou a thajskou kuchyni doma trénovali za dohledu thajského kuchaře. „Ten nám vše ochutnával, a i když ji známe a vaříme docela často, trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních jídel není nejjednodušší. Musíte skloubit chutě, které musejí po sobě navazovat, ale nám se to povedlo," usmívá se Jan Davídek.

V Bangkoku měly soutěžní týmy devadesát minut na přípravu tříchodového menu s dvaceti degustačními porcemi. „První den jsme vařili českou kuchyni – tu máme sice zmáklou, ale potýkali jsme se docela s časem. Vše je časově dost náročné - knedlík, dušené maso, zelí, polévka, provaření mouky, pošírované vejce - ale nakonec se předkrm vepřový bůček na černém pivu s bramborovým pyré, cibulovu marmeládou s konfitovaným česnekem, polévka jihočeská kulajda se zastřeným vejce a lesními houbami a hlavní chod pečená kachna s jemným karlovarským knedlíkem a červeným zelím povedly," zavzpomínal Antonín Bradáč.

Část českého kuchařského týmu, která v úterý odletěla do thajského letoviska Pattaya bojovat v prestižní kuchařské soutěži. Zleva Milan Macháček, Antonín Bradáč, Kateřina Levá a Jan Davídek.Od prvního dne věděli, že outsidery nejsou

Druhý den byla na programu thajská kuchyně. Tady Češi bojovali se zmíněným sladěním chutí. Připravili pálivý salát s hovězím masem, kuřecí polévku s kokosovým mlékem a jako hlavní chod zelené kari s pečenou kachnou, thajskou bazalkou a lilkem s jasmínovou rýží.

Češi vedli už po prvním dnu a poprávu tak vzbuzovali pozornost nejen soutěžících, ale i rozhodčích a diváků. "Všude kolem spousta lidí, sledovali, jak co děláme.

Pro mnohého by to byl stres, ale nám ta pozornost naopak pomáhala. Věděli jsme, že už nejsme outsideři, chudí příbuzní, ale respektovaní účastníci, se kterými se počítá," říká Jan Davídek.

Doma se příliš dlouho neohřáli

Vítězství kromě poháru, zlatých medailí a šek na deset tisíc dolarů znamenalo pro českou dvojici ale i jeden problém. „Museli jsme zrušit letenky domů, odlet odložit – povinností vítězů je absolvovat focení, rozhovory a několik vaření v hotelích a to i pro dvě stovky hostů," podotkl Antonín Bradáč.

Do Česka dvojice dorazila minulý čtvrtek a už v úterý odpoledne opět odlétala. Tentokrát ve větší sestavě a cílový místem byla exotická Pattaya – přímořské thajské letovisko. Tam se ve dnech 15. – 17. srpna koná soutěž pětičlenných kuchařských týmů Pattaya City Culinari Cup – soutěž rautů a bufetů.

„Čeká nás studený předkrm, salát, dva druhy tapas, tři hlavní jídlo z toho jedno vegetariánské a jedno padesát procent rýže, dva dezerty, jeden dort, jedno jídlo z tajného koše, jedno masité jídlo a jedno zeleninové, či si s bylinkami," vypočítává Jan Davídek.

Nejvyšší cíle

Na soutěž vyrazil osmičlenný tým – kuchaři Jan Davídek (Unilever Food Solutions), Antonín Bradáč (Electrolux Profesional), Milan Macháček (Sono centrum – hotel a restaurant), Radek Roubíček (Port 62) a Martin Liška (Amuse restaurant). Osmičku dotváří manažerka týmu Kateřina Levá, Jiří Bubeník a také rozhodčí Milan Sahánek.

S jakým cílem český tým odlétal? „Stačilo by nám zlato," usmívá se Antonín Bradáč. A Jan Davídek dodává: „Půl roku trénujeme, už jsme tam získali v minulosti všechny medaile. Věříme si a nyní záleží na každém detailu. Máme ale ty nejvyšší cíle.

Pravdou je, že se hodnotí nejen samotné jídlo, ale i hygiena, technologické postupy a třeba i to, jak se členové týmu tváří, jakou mezi sebou vytvářejí atmosféru. To vše bedliví rozhodčí hodnotí. A musím uznat, že všechny týmy se každým rokem zlepšují. Takže to bude těžké, ale v medaili pevně věříme."
Uvidíme.

Autor: Jiří Macek

12.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Mzdový účetní 18 100 Kč Mzdoví účetní Mzdový/á účetní - personalista/-tka. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18100 kč, mzda max. 25230 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt:, Pšeničková Radka Mgr., tel.: 603 548 225, 734 312 038, po - pá 10 - 16 hod,, e-mail: psenickova@muzeumkolin.cz., , Předpokládaná náplň práce:, - výpočet mezd pro cca 60 zaměstnanců a vedení personální agendy , - výpočet mezd pro cca 60 zaměstnanců na HPP i DPP/DPČ , - vedení personální agendy a osobních složek zaměstnanců podle legislativy a pravidel příspěvkové organizace, - komunikace s úřady, - administrace plánovacího systému, - podpora personálních projektů., , Požadavky:, Úplné střední vzdělání s maturitní zkouškou, Spolehlivost a schopnost plnit úkoly samostatně v určeném termínu, Znalost zákoníku práce a souvisejících předpisů, Praxe posledních 2 let v oboru, Znalost odměňování ve veřejných službách výhodou, Schopnost práce na PC (MS Office podmínkou, Avensio systém výhodou), Schopnost zodpovědné a pečlivé práce , Řidičské oprávnění skupiny B výhodou., , Nabízíme:, Pracovní poměr v rozsahu 1,0 úvazku, zařazení do 9. platové třídy dle katalogu prací ve veřejných službách a správě., Příspěvek na dovolenou, poukázky BenefitMulti., , Přihláška musí obsahovat:, Kontaktní údaje (adresa, telefonické spojení, e-mail) , Strukturovaný životopis , Platný výpis z rejstříku trestů , Kopie dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání , Přihlášky včetně veškerých požadovaných příloh, zasílejte v písemné podobě do 1. 10. 2018 na adresu Regionální muzeum v Kolíně, Karlovo náměstí 8, 280 02 Kolín 1, Informace na tel.: 603 548 225, 734 312 038.. Pracoviště: Regionální muzeum v kolíně, Karlovo náměstí, č.p. 8, 280 02 Kolín 2. Informace: Radka Pšeničková, +420 603 548 225,734 312 038. Informační technologie - Technici technologové v oblasti telekomunikací a 25 000 Kč Technici technologové v oblasti telekomunikací a radiokomunikací Instalační a servisní technik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt:, emailem: admin@tlapnet.cz, , Požadujeme: , - zkušenost s telekomunikacemi a IP protolekem výhodou, není podmínkou, - komunikativní, reprezentativní, manuálně zručný, - plunulý český jazyk, - základní znalost práce na PC (Word,Excel), - dokončené střední odborné učiliště nebo střední škola, - ŘP "B", - čistý trestní rejstřík, , Nabízíme:, - atraktivní práci v terénu, - zaškolení, - osobní rozvoj, - nadstandartní platové ohodnocení, , Zaměstnanecké výhody:, - bezplatné internetové připojení, - TV v kompletní nabídce, - volná pracovní doba, - služební NTB a telefon, - proplácení najetých km i do práce, - bonusy a motivační ohodnocení, - služební vůz i pro soukromé účely. Pracoviště: Tlapnet s.r.o. - kolín, Antonína Kaliny, č.p. 1353, 280 02 Kolín 2. Informace: Jan Gregor, +420 773 745 888. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 110 Kč Řidiči popelářských vozů Řidič nad 3,5T - svozové vozidlo. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt:, e-mail: marek.thurner@ave.cz,, osobně: pouze po přechozí domluvě., , Hledáme řidiče skupiny C+E, profesní průkaz., , Požadavky:, řidičský průkaz sk. C+E, profesní průkaz, zodpovědnost, flexibilita, pracovní nasazení., , Zaměstnanecké výhody:, stravenky, příspěvek na životní a penzijní pojištění, finanční bonus., , Možnost prodloužení pracovního poměru., , Pracovní doba:, 6 - 14:30 hod.. Pracoviště: Ave kolín s.r.o., Třídvorská, č.p. 1501, 280 02 Kolín 2. Informace: Marek Thürner, +420 321 724 011. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov Pomocný dělník, přidavač. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní doba od 7:00 do 19:00., , Po domluvě práce o víkendu., , Pomocné práce na stavbě.. Pracoviště: David růžička, 280 02 Kolín 2. Informace: David Růžička, +420 602 392 140.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Vodička a Martin Kasík excelentním muzikantským výkonem vzbudili emoce v sále
20

Jiří Vodička a Martin Kasík excelentním muzikantským výkonem vzbudili emoce

Doc. PhDr. Václav Drška, Ph.D., volební lídr ČSSD v Kolíně.

Ptali jste se Václava Dršky, volebního lídra ČSSD v Kolíně

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Vykradači prodejen podle policie napáchali škody za tři miliony

Střední Čechy /VIDEO/ – Za mříže cel vazební věznice putovala pětice cizinců ve věku od 23 do 29 let, které středočeští kriminalisté dopadli jako podezřelé ze série vloupání do prodejen.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Tečku za kolínským kulturním létem udělali Michal Hrůza a kapela Ille

Kolín – V krásném babě letním počasí se třetí zářiovou neděli uskutečnil na kolínském Karlově náměstí poslední letošní koncert v rámci Kolínského kulturního léta. Jeho hlavní hvězdou byl Michal Hrůza a jeho Kapela Hrůzy, roli předskokana obstarala skupina Ille. Ta jela s Hrůzou turné a její zpěvačku Olgu Königovou znají hudební fajnšmekři coby vokalistku kapely Obří broskev, děti by si ji zase vybavily z populárního Kašpárka v rohlíku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT