Přesun více než 350 kolových vozidel včetně obrněných transportérů byl sice rozdělen do 14 skupin doprovázených Policií ČR i naší vojenskou policií, jež se na cestu vydávaly s hodinovými odstupy, aby byla co nejvíce zachována průjezdnost dálnic – to však napomohlo. Situace se vyvinula mnohem hůř, než naznačovaly ty nejpesimističtější předpoklady.

V souvislosti s putováním vojenských kolon po dálnici D1, kde se navíc řidiči musí vyrovnávat hned s několika místy s omezením, nastal na brněnské dálnici dopravní kolaps. Ve čtvrtek ráno to platilo prakticky od Vlašimska po Vysočinu. A na jihu Moravy, kde do jednoho z vojenských vozidel dokonce v zúžení na D2 narazil kamion, nebyla situace o nic lepší. Ostatně – hodně těsno bylo chvílemi i na D10 před Prahou.

Neúnosnou se situace stala do té míry, že byl přesun amerických vojsk zčásti pozastaven. Ve čtvrtek v pět odpoledne, kdy podle původního harmonogramu měla poslední vozidla z konvoje opouštět Českou republiku a na hraničním přechodu v Břeclavi přejíždět na Slovensko, zůstávaly poslední tři z celkových 14 skupin ještě ve středních Čechách. Jedna ani nevyjela z místa odpočinku ve Staré Boleslavi, další dvě se zastavily před pomezím Středočeského kraje a Vysočiny: neplánovaně byly odkloněny do bernartického areálu údržby dálnic.

„Budou čekat do večerních hodin; v závislosti na dopravní situaci pak budou pokračovat v přesunu na Slovensko,“ přiblížila osud jednotek nečekaně uvízlých na trase přesunu Magdalena Dvořáková z generálního štábu. „Všem řidičům na dálnici D1 ve směru na Brno se omlouváme za komplikace způsobené jízdou konvoje,“ uvedla ke čtvrtečnímu kolapsu plukovnice Dvořáková. Když se to propočítá, může jedno slovo této omluvy vycházet na 11 minut zdržení. Někteří řidiči totiž v zácpách vyvolaných průjezdem vojenských kolon uvízli i na tři hodiny.

Premiéra dokumentu Transfer 3
Osudy válečných hrdinů nechává dokument vyprávět cihlovou zeď
Novou funkci dostal někdejší místostarosta Benešova za ANO Jiří Švadlena. Byl jmenován krajským ombudsmanem: veřejným ochráncem práv občanů Středočeského kraje.
Jako dobrou službu občanům podporují ombudsmana kraje i komunisté