„V dohledné době budete moci najít tuto cechovní normu i na balíčcích s čerstvým masem,“ uvedl Miroslav Koberna z Potravinářské komory.
Kulaté logo v barvách české vlajky by se mělo objevit i na mase nabízeném na pultech. Nejprve se cechovní normy budou týkat hovězího a vepřového.
Tato značka bude garantovat, že maso je zaručeně českého původu. Půjde tedy o maso zvířat, jež se v Česku narodila a rovněž zde byla zpracována.
Cechovní norma
Cechovní norma jednoznačně určuje, co se do daného výrobku má a může použít. Vyplývají z ní i nadstandardní parametry, jimiž se daný výrobek odlišuje od ostatních.
V případě masných výrobků jde o vyšší obsah masa, nižší obsah tuku, vyšší obsah čistých svalových bílkovin nebo zákaz použití strojně odděleného masa či zvýrazňovačů chuti. Aktuální seznam schválených cechovních norem obsahuje přes dvě stovky potravinářských výrobků. Jde zejména o pečivo, mléčné výrobky, ryby či salámy.
„Ministerstvo zemědělství vítá každou iniciativu, která zákazníkovi usnadní výběr potravin a přispěje k odbytu bezpečných tuzemských produktů,“ řekl Deníku mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Připomněl, že v zemi funguje kvalitní kontrolní systém, který u masa vyrobeného v Česku dokáže dohledat původ každého kilogramu.
Po aféře s polským masem, která propukla minulý týden, inspektoři stále kontrolují maso v restauracích. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v restauraci v Praze 4 zjistila, že maso pocházelo odjinud, než restauratér uvedl. Mělo i prošlé datum použitelnosti.