Napovídá to alespoň vyhodnocení údajů z inzerce. Takzvaný medián cen (což není přímo vyčíslený průměr, ale výpočet „běžné úrovně“; rozdělení statistického vzorku na dvě stejné poloviny) dosahuje v kraji dokonce 270 tisíc korun.

Lukrativní lokality jsou ale i podstatně dražší – a ceny výrazně stoupají. Podle statistik portálu Sreality se ve středních Čechách zvyšují nejvýrazněji z celé republiky – za poslední rok vzrostly o 17 procent. V rámci celé republiky ceny garáží meziročně vzrostly podstatně méně: o šest procent, připomněl zjištění tvůrců statistik Mirek Čepický.

Realitky hýří optimismem

Realitní makléři oslovení Deníkem poznatky z inzerátů potvrzují: ceny se mění; leckde lze dokonce vysledovat, že od roku 2016 stouply bezmála na dvojnásobek. U realitek jsou ceny vyšší, průměrná cena nabývá téměř magickou podobu: 333 tisíc. Navzdory tomu se prý zpravidla kupec najde během několika dnů. A třeba v okolí sídlišť i dřív (přičemž nevadí, že většinou jde o „obyčejné“ řadové kóje s uzamykatelnými plechovými vraty, na jejichž stavu se už od výstavby před několika desetiletími podepsal zub času).

Odborníci z trhu s realitami jsou přitom zajedno: středočeské ceny tlačí vzhůru nárůst poptávky. Někteří upozorňují na zvyšující počet aut, což jen umocňuje již tradiční problémy s parkováním v centrech i v panelových oblastech městských nocleháren, jiní poukazují i na masivní příliv obyvatel do regionu, s čímž souvisí zdražování nemovitostí všeobecně.

Ilustrační foto
Pár podle statistik žije jen v polovině bytů v kraji

Kristýna Hořovská, jež komentovala propočty portálu Sreality vycházející z inzerátů, má nicméně za to, že celkově je ve Středočeském kraji garáží na prodej dostatek. Upozornila, že za prvních sedm měsíců letošního roku zde statistika zaznamenala 173 prodejů, což v rámci republiky patří k „vyššímu průměru“.

Analytik Ondřej Sochůrek nicméně podotkl, že reálně je počet nabídek o 15 až 20 procent nižší. „Čísla zkresluje chování realitních kanceláří, které neprodané garáže pravidelně stahují a nahrazují je novými inzeráty stejných objektů,“ konstatoval Sochůrek. Popřel tím současně optimistická vyjádření makléřů hovořící o tom, že jakmile se garáž objeví na trhu, bývá hned pryč.

Někde se garáže i bourají

Ne všechny letité garáže se však stanou žádaným zbožím. V některých oblastech lze vidět také polorozpadlé objekty bez aut, zaplněné odpadem a obývané bezdomovci. Takové se počátkem října bouraly v Mladé Boleslavi; v rámci revitalizace zanedbané lokality pod střední průmyslovou školou. Osoby bez přístřeší odtud strážníci vyháněli opakovaně, téměř i přímo před bagrem.

Středočeská garáž za půl ceny Prahy
- V posledních letech běžná cena garáží ve Středočeském kraji rostla o 17 až 18 procent ročně: ze 195 tisíc korun v roce 2017 na loňských 230 tisíc a letošních 270 tisíc – kdy jeden metr čtvereční nyní vychází na 12 917 Kč.

- Ve většině krajů rostly ceny garáží i letos, nejvíce právě ve Středočeském kraji; o pár desetin procent méně pak v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Naopak o několik procent klesaly ceny ve čtyřech krajích (Zlínském, Pardubickém, Libereckém a Jihočeském).

- Nejlevnější garáže jsou letos k mání v Moravskoslezském kraji, kde cena dosahuje 140 tisíc korun. Z hlediska cen za metr čtvereční jsou pak nejlevnější garáže v Ústí nad Labem (6566 Kč/m2). Nejdražší jsou v Praze, kde je jejich cena v porovnání se Středočeským krajem téměř dvojnásobná, a to 450 tisíc korun (metr čtvereční zde stojí 25 561 Kč).

Region Cena za m2 2018 Cena za m2 2019 Celková cena 2018 Celková cena 2019
Středočeský kraj 11 500 19 917 230 000 270 000
Praha 25 561 25 561 449 500 450 000


Zdroj: Srovnání měsíců dostupných ve statistikách Sreality.cz; jedná se o medián cen všech nabízených typů a druhů garáží a garážových stání, přičemž převážnou část nabídky ve Středočeském kraji tvoří garáže zděné a uzamykatelné.

Rozložení celkových disponibilních příjmů (kupní síly) obyvatel ČR v krajích (dle místa bydliště).
Nejvíc utrácet mohou Středočeši z okolí Prahy