Padělků odhalených při kontrolách dováženého zboží bylo ale mnohem více: Matějková zmínila přes dvě stovky případů, které se při celním řízení podařilo vyřešit až do úplné likvidace. Kontraband zpravidla končí pod celním dohledem v drtičce odpadu; někdy putuje (a to rovněž za dozoru celníků) přímo do spalovny. „Hodnota takto zničeného zboží byla vyčíslena na deset milionů korun,“ konstatovala.

Neznamená to však, že by nelegální napodobeniny výrobků žádaných značek byly prodejné právě za tyto peníze. V podobných případech se však výše škody způsobené držitelům práv duševního vlastnictví určuje podle ceny originálu. Boj proti padělkům je nicméně pouze malou částí činnosti celníků. I tak se loni v rámci středních Čech uskutečnila tisícovka kontrolních akcí, zaměřených nejen na odhalování falzifikátů, ale také na obecnou bezpečnost výrobků.

Ilustrační foto.
Pěstírna se stovkami rostlin marihuany zůstala okolí utajena

Kontroly v tržnicích i na dálnici

Další tisíce kontrol – a bylo jich na 6700 – absolvovaly skupiny mobilního dohledu. Tyhle hlídky celníků, prověřující jak tržnice či kamenné obchody, tak auta na dálnici D1, se zaměřují na ledascos: od platnosti dálničních kuponů přes zdanění a značení vybraných skupin výrobků, padělky či drogy až po nelegální obchodování s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a výrobky z nich. Problémy byly odhaleny ve více než čtyřech stovkách případů. „Na místě celníci udělili pokuty za 600 tisíc korun a vybrali kauce za necelý milion, konstatovala Matějková. S tím, že odhaleno bylo mimo jiné 68 případů porušení práv duševního vlastnictví spojených se zajištěním a následným zničením zboží v osmimilionové hodnotě.

V rámci 1200 kontrol, jež se odehrály v režii oddělení dohledu nad subjekty, se celníci zaměřovali především na oblasti elektronické evidence tržeb, hazardu, zdanění a značení vybraných výrobků, zdanění minerálních olejů a zaměstnávání cizinců. Odhalení nedostatků přineslo 183 kontrol. Ty mimo jiné vedly k zajištění neznačených lihovin či cigaret – a dokonce přes 15 tun tabáku. Zajištěním zboží, které zabránilo jeho prodeji na domácím trhu, se podle propočtů celníků podařilo zabránit daňovým únikům, který by se vyšplhal na téměř 35 milionů korun. Středočeští celníci dále přijali a zpracovali téměř 4300 oznámení od provozovatelů hazardních her.

Významnou součástí kontrol celníků v terénu je také prověřování dálničních známek a úhrady mýtného provozovateli nákladních vozidel. Jen v úseku 46 kilometrů dálnice D1, který spadá do působnosti středočeských celníků, padlo na místě téměř tři sta pokut v celkové výši 362 tisíc korun. Úlovky celníků na dálnicích na území kraje jsou ovšem bohatší, než by naznačovaly středočeské statistiky. Některé dálnice zde kontrolují celníci z jiných regionů – například D8 z Ústeckého kraje či na D5 působí hlídky z Plzeňska.

Bez zranění, ale ne bez citelnějších dopravních komplikací, se v úterý krátce před polednem obešla dopravní nehoda nákladního auta převážejícího látku kvalifikovanou jako nebezpečný náklad – polymerové kuličky.
Dálnici na Plzeň uzavřel v obou směrech rozsypaný polystyren

Vybrat se podařilo desítky miliard

K významným úkolům celníků patří činnosti související se zajišťováním příjmů státního rozpočtu. V rámci bilance uplynulého roku – který označují za velmi úspěšný – se středočeští celníci pochlubili tím, že proti roku 2016 se výběr celních a daňových poplatků a pokut loni zvýšil o 1,9 miliardy korun. Téměř tři miliardy vynesl v uplynulém roce výběr cla, daní a poplatků při dovozu zboží ze třetích zemí. Dokonce na 63 miliard se vyšplhala částka vybraná v rámci výkonu takzvané dělené správy. Jde o spotřební daně z vína, piva, lihu, paliv, tabákových výrobků, ale třeba i elektřiny. V rámci celé republiky získala Celní správa ČR do státního rozpočtu 164,7 miliardy korun. Středočeši se v celorepublikovém měřítku dlouhodobě drží na špici; následují celní úřady v Praze a v Ústí nad Labem.

Středočeské oddělení správy příjmů a vymáhání vykazovalo jen do října zapsaných 26 tisíc pokutových bloků vydaných policisty a celníky. „K vymáhání pohledávek bylo převzato 21 tisíc požadavků na částku 210 milionů korun. V dané věci bylo vydáno přes 17 tisíc exekučních příkazů, na základě kterých bylo uhrazeno téměř šest milionů,“ přiblížila Matějková činnost v této oblasti. Zmínila také úspěšnou dražbu výrobní linky na cigarety; ta vynesla 664 tisíc.

Dalších bezmála sedm milionů korun dodalo oddělení správního trestání z peněz vybraných na pokutách. Toto oddělení loni přijalo 2400 podnětů týkajících se porušení právních předpisů – a 2200 případů bylo ve správním řízení projednáno. Bezmála tři čtvrtiny uložených pokut se týkaly porušování zákona o pozemních komunikacích.

Ilustrační foto.
Obětí na silnicích loni výrazně ubylo. Letos to už neplatí