Řada obydlí zůstává bez dozoru, na což čekají zloději, kterým nedotknutelnost majetku nic moc neříká. Neváhají se do dočasně opuštěných bytů a domů vloupat, a to v kteroukoliv denní i noční hodinu a odnést si z nich vše, co má nějakou hodnotu. „Této majetkové trestné činnosti se dopouštějí nejen ostřílení jednotlivci, ale také organizované skupiny pachatelů," uvedla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Jen za loňský rok bylo v České republice spácháno 3127 vloupání do bytů a 3768 vloupání do domů. Nemalá část těchto případů spadá právě do období letních dovolených. „Ti, kteří se chystají v dohledné době svá obydlí, ať už na delší či kratší dobu opustit, by měli zvážit, zda by si svůj majetek neměli před zloději lépe zabezpečit," konstatovala mluvčí.

Jak snížit riziko vloupání

V současné době existuje nepřeberné množství možností, jak tak učinit. Dá se začít výměnou staré zámkové vložky za novou a bezpečnější na vstupních dveřích, nebo, zejména v panelových domech, výměnou celých dveří za bezpečnostní včetně zámkového mechanismu, zabudování mříží, různého elektronického zabezpečení a kamerových systémů.

Instalací některého ze zabezpečovacích zařízení je možné snížit riziko vloupání, nebo lapku od jeho úmyslu úplně odradit. „Lidem také doporučujeme, aby se vyvarovali zveřejňování informací o odjezdu z domova na sociálních sítích a veškeré cennosti si raději uložili do bezpečnostní schránky v bance," řekla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Čtěte také: Zloděj v Německu vzal sebou na noční lup i devítiletého syna