Jde o takzvané adiktologické služby, k nimž radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) připomíná, že jsou poskytovány v kontaktních centrech, terapeutických komunitách či prostřednictvím odborného sociálního poradenství a terénních programů. Navrhovaná dotace by měla posloužit k financování jejich projektů zaměřených na pomoc jak závislým osobám, tak jejich okolí. Po milionu korun by radní rádi poslali obecně prospěšným společnostem Magdaléna a Prostor plus, organizace Semiramis by měla získat 700 tisíc korun a Laxus 300 tisíc.

„Počty osob závislých například na gamblerství v poslední době narůstají. V rámci našeho kraje už odborníci hovoří o 14 tisících patologických hráčů – a 30 tisících problémových hráčů,“ upozorňuje Bezděk na důležitost podpory provozu adiktologických služeb.

„Aktivity napomáhající včasnému podchycení takto postižených osob jsou proto velmi důležité,“ poznamenal s tím, že bez finanční spoluúčasti kraje by se neziskovky mohly této činnosti věnovat jen stěží.

Ilustrační snímek.
Sinice na koupalištích: teplo situaci nezlepší
V Regionálním muzeu Mělník je možné v současné době navštívit výstavu s velmi příznačným názvem Mňaaau! Aneb kočky v muzeu a exponáty není tedy nutné nijak zvlášť představovat.
Houpací koně, méďové i číči. To jsou nová lákadla mělnického muzea