K jednání se dostavili všichni obžalovaní, což soudce hodnotil pozitivně. Projednávaná kauza se dotýká roku 2013 a pokut za takzvané botičky za špatné parkování ve městě. Strážníci měli minimálně v roce 2013 v konkrétně uvedených případech odstranit z vozidla botičku a uvádět, že se jedná o policisty.

Ti podle výpovědi policistů nespadají pod tradiční přestupové řízení. Jejich přestupky, respektive botičky za špatné parkování, policisté podle svých slov zapisovali na speciální arch a velitel strážníků měl tyto údaje postupovat nadřízeným daných policistů.

Podle vyjádření státního zástupce ale strážníci stornovali tyto přestupky i na vozidla, která státní policisté ani nevlastnili, nebo byla zapsána fiktivní jména policistů.

Nevinni?

Státní žalobce dále uvedl, že tehdejší velitel berounské městské policie přehlížel skutečnosti, že jeho podřízení úmyslně neudělují pokuty policistům a příslušníkům bezpečnostních složek. „Měl za povinnost jejich práci kontrolovat," zdůraznil žálobce Josef Šebek.

Strážníci, kteří u soudu vypovídali se necítí vinni. „Odmítám obvinění, řídil jsem se jen pokyny velitele. Jedním z nich bylo i řešení přestupků u policistů. Cítím se nevinen," uvedl u soudu například strážník Hošek.

Pomsta?

U soudu padla i domněnka, že jde o pomstu. V uvedenou dobu, tedy v roce 2013, se strážníky kontroloval parkování v Berouně i tehdejší pracovník Technických služeb Beroun.

Vzhledem k jeho prchlivé a zlostné povaze s ním ale postupně strážníci nechtěli podle svých slov pracovat. Vše vyvrcholilo peticí strážníků a tento pracovník byl propuštěn. Podle informací Deníku právě jeho podklady a výpověď stála u samého počátku kauzy městské policie.

Soudce v první den vyslechl všechny strážníky, další jednání bylo odročeno na čtvrtek 23. června.

Čtěte také: Obvinění strážníci popírají existenci seznamu privilegovaných osob