Podle slov Miloše Tomeše z Družstva Džbány, jež se o louky a mokřady stará, je rozhodnutí kraje velice prospěšné pro danou lokalitu. Jediné, s čím se bude muset nájemce luk a mokřadů potýkat, budou přesně určená pravidla pro jejich údržbu.

Od roku 2004 se o Kališťské louky a mokřady stará právě ekologická farma Družstvo Džbány. Po celou dobu území udržuje podle svého nejlepšího vědomí a tak, aby nepříznivě nezasáhla do jejího přirozeného a vzácného ekosystému.

Zda bude Družstvo Džbány louky udržovat nadále a jakým způsobem, o tom rozhodnou další kroky úředníků na kraji. Péče o chráněnou krajinnou oblast je ale pevně svázaná pravidly, která jsou předem daná ochranáři.

Živé sekačky: skot vystřídaly ovce

„Když jsme tuto oblast začali udržovat, byla absolutně zanedbaná. Museli jsme ji vyčistit, vysekat, prořezat nálety, s kterými se stále potýkáme. Následně jsme se snažili zavést pastvu mladého hovězího skotu, některé tyto druhy zde ale degradovali. Takže v tuto chvíli zde spásají louky ovce," svěřil se Miloš Tomeš.

O ochranu Kališťských luk a mokřadů se zajímají ochránci přírody již od počátku 90. let. „Tehdy byla již první snaha zavést tuto oblast jako přírodní památku. Členové Ochrany fauny zde provádí různé výzkumy od devadesátých let minulého století až do dnes," řekl ředitel a zakladatel Ochrany fauny ČR Pavel Křížek. Ten se spolu s aktivními zemědělci z okolí zasadil o vznik právě ekologické farmy Družstvo Džbány.

Ekofarma se od počátku zapojila třeba do programu zaměřeného na ochranu vzácného chřástala polního, ptáka, který v této oblasti žije. Snažila se také o obnovu a údržbu tůní, prosvětlování porostů jalovců a regulování náletových dřevin. Další péče o oblast bude ale nyní svázaná s rozhodnutím kraje a ochranářů.

Čtěte také: Nový rybník u zámku Kačina se stal zvláště chráněným územím

Lucie Sedláková