Genarálporučík Jiří Baloun se pak nechal slyšet, že celý postup naplnění kasáren bude záležet na rozpočtu Armády České republiky.

Stále platí, že od začátku srpna by mělo v rakovnických kasárnách sídlit takzvané organizační jádro čítající dvacet vojáků. „V současné době jich je ustanoveno sedm," uvedl generálporučík Jiří Baloun, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, s tím, že do konce letošního roku zde armáda investuje částku deset milionů korun a další peníze se vedení armády snaží sehnat.

Peníze armáda použije do revitalizace areálu, a to na základní opravy obytných prostorů, instalaci jednotlivých komunikačních sítí, ale také například na revize silnoproudu a dalších potřebných věcí pro fungování útvarů. „Po ukončení výběrového řízení chceme upravit i prostory kolem kasáren, aby bylo vidět, že jsou zde zpět vojáci," řekl při návštěvě v Rakovníku Jiří Baloun.

Počet vojáků a útvar

Zatímco v září loňského roku hovořil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), když přijel do Rakovníka oznámit návrat vojáků zpět do města, že v roce 2018 už by mohlo ve zdejším areálu sloužit šest set vojáků, Jiří Baloun při páteční návštěvě pak ale oznámil, že tento počet vojáků je stanoven podle plánu armády až na rok 2024.

„Celý proces návratu vojáků byl rozdělen do třech etap. Do roku 2018, a to včetně, by v Rakovníku měla sloužit stovka lidí. V dalších etapě se pak počítá s počtem tři sta padesáti vojáků do roku 2021. Do roku 2024 počítáme s více jak šesti sty vojáky," upřesnil plány armády generálporučík Jiří Baloun.

Ovšem s tím, že vše bude záviset na výši rozpočtu armády, tedy jak moc si bude moci dovolit nové síly a také techniku. Cílem armády je vytvořit v Rakovníku bojovou jednotku, která zvýší bojovou sílu pozemních jednotek.

Výstavba pozemních sil

„V rámci zpracování koncepce výstavby Armády České republiky, která byla schválena v prosince vládou, vznikla potřeba rozšířit bojové síly v rámci pozemních sil. V tuto chvíli rozpracováváme koncepce nižších řádů a výstavby pozemních sil. V rámci této koncepce také samozřejmě zvažujeme, jakou jednotku do Rakovníka umístíme," řekl Zdeněk Mikula z generálního štábu.

V Rakovníku by se měla vybudovat nová jednotka, vedení armády nepočítá s tím, že by se sem některá ze současných jednotek stěhovala. „Přináší to vždy problémy. Tím ale neříkáme, že by sem v budoucnu nemohla být umístěna dočasně některá jednotka. Ale stěhování jednotek chceme maximálně minimalizovat," nechal se slyšet generálporučík Jiří Baloun.

Čtěte také: Od srpna by mělo být v rakovnických kasárnách znovu rušno