VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ani skvělá pověst restaurace nic nezaručuje, varují hygienici

Střední Čechy – Trus hlodavců, poletující nebo hemžící se hmyz, špína, kam se člověk podívá, nepořádek, na které je i sprosté slovo slabé, nebo jídlo uložené tak, že by se ho jeden štítil jen dotknout; natož vzít do úst.

18.1.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: archiv Deníku

To byly nejotřesnější scény, které se středočeským hygienikům zjevily před očima během loňských kontrol v restauračních provozech. Podobné to ostatně bylo i předloni a v dřívějších letech; nejzávažnější nedostatky se vlastně neustále opakují.

Osm podniků hygienici uzavřeli

Okamžité uzavření podniku si situace představující závažné riziko ohrožení zdraví vynutila v osmi případech; předloni jich bylo deset, uvedla ve čtvrtek ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Deníku řekla, že nelze ukázat prsten na nějaký konkrétní typ provozoven, kde by byly problémy častější; rozhodně by se tedy mýlil ten, kdo by třeba předpokládal, že nadlábnout se u stánku provozovaného jen v sezoně může představovat větší riziko než jídlo z kamenné restaurace. „Jde to napříč spektrem,“ zdůraznila Rážová.

Připomněla přitom, že ani pověst vyhlášené restaurace, kde se léta skvěle vaří, nemusí nic zaručovat. Stačí změna provozovatele – a za krátký čas může být všechno jinak. Zkušenosti pracovníků odboru hygieny výživy přitom ukazují, že zcela zásadně se situace může změnit skutečně během pár dní; stačí i týden.

Stovky pokut za dva miliony korun

Odhalení svinčíku v zázemí provozovny představuje celou čtvrtinu zjištěných nedostatků: nedostatečná úroveň provozní hygieny se na nich podílí rovnými 25 procenty. Vůbec největší podíl – s 31 procenty – měla pochybení v označování polotovarů a rozpracovaných pokrmů. Kategorie obecných požadavků na potravinářské prostory včetně špatného stavebního uspořádání se na souhrnu problémů podílí 29 procenty. Stále také přetrvávají nedostatky v poskytování informací o alergenech (17 procent).

Celkově loni středočeští hygienici provedli 2284 kontrol v provozovnách stravovacích služeb různých typů. Nejvíc bylo restaurací: 885; došlo však i na stánky s občerstvením (427), firemní kantýny (340) i na výčepy, pivnice a bary (180). Prověřovaných míst bylo celkem 2034 – na některé adresy se tedy hygienici vraceli opakovaně. Pokud je jejich návštěva potřebná více než třikrát, ty další jsou už zpoplatněny. Udělili 687 pokut v celkové výši přesahující dva miliony korun; přesně to dělá 2 080 500 Kč. Takzvaných napomenutí za drobnější prohřešky dostali provozovatelé 78.

Zvlášť křiklavé případy nejsou tajné

Vedle osmi případů okamžitého uzavření provozovny, jež musela zůstat mimo provoz až do doby, kdy se hygienici při opakované kontrole přesvědčili, že původně odhalené nedostatky už jsou odstraněny, nařizovali hygienici i další nápravná opatření. Včetně částečného omezení provozu, kdy se dočasně muselo přestat vařit, ale nadále bylo možno čepovat pivo. V průměru se závady daří odstraňovat během tří dnů; pouze v případech, kdy je třeba objednat deratizační firmu, to zpravidla trvá zhruba o dva dny déle.

Ochranná deratizace (hubení hlodavců) či desinsekce (opatření proti výskytu hmyzu) byly nařízeny desetkrát. Nejfrekventovanějšími opatřeními se staly sanitace provozovny (75) a vyřazení potravin z použití ze stravovací služby (52), ale i pozastavení výkonu činnosti (41). Informace o nejzávažnějších případech, a to i s fotografiemi, hygienici průběžně zveřejňují na svém webu (www.khsstc.cz/obsah/stravovaci-zarizeni_507_1.html; snadno je lze najít například prostřednictvím adresy goo.gl/XqxyrR).

Zmrzlináři mají co zlepšovat

Svébytnou kapitolu představují kontroly prodeje zmrzliny; jejích vzorků loni středočeští hygienici odebrali 356. Nevyhovující hodnoty odhalilo mikrobiologické vyšetření u 101 z nich. Problém nicméně nepředstavuje samotná mražená pochoutka, ale někteří zmrzlináři: obsluha strojů na točenou zmrzlinu často nevěnuje potřebnou péči čištění trubek. Vzorků potravin a pokrmů odebrali loni hygienici ve středních Čechách 574. Při analýzách jich nevyhovělo 125 – tedy 21,8 procenta.

Udání od občanů výrazně ubylo

Hygienici se také věnují prověřování zdravotních obtíží po konzumaci potravin i zdravotní způsobilosti personálu v restauracích a jiných potravinářských podnicích. „V loňském roce jsme v této oblasti zaznamenali 82 podnětů od veřejnosti, které jsme neprodleně řešili a přijali jsme příslušná opatření,“ konstatovala ředitelka Rážová. Předloni takovýchto udání přišlo o stovku víc. Samotné prošetřování zdravotních obtíží po konzumaci pokrmů se loni týkalo 63 případů.

Opatření vydaná středočeskými hygieniky v roce 2017

Druh Počet
Nařízení sanitace provozovny 75
Laboratorní analýza a vyřazení potravin 52
Pozastavení výkonu činnosti 41
Nařízení likvidace pokrmů a potravin 22
Nařízení dezinsekce nebo deratizace 10
Okamžité uzavření provozovny 8
Uložení náhrady nákladů dodatečné kontroly 4
Celkem 212

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Autor: Milan Holakovský

18.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 25 000 Kč

Řidiči tahačů Řidiči nákladních automobilů - tahač + návěs. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt:, Švanda Radek, tel.: 606 960 748, , e-mail: autodoprava.svanda@seznam.cz, , Hledáme řidiče pro pravidelné kolečkové vnitrostátní přepravy z TPCA Ovčáry u Kolína., , Požadujeme: , řidický průkaz C+E, profesní průkaz, výpis z karty řidiče + rejstříku trestů, digitální karta, vlastní pojištění odpovědnosti, praxe řidiče min. 2 roky., , Zaměstnanecké výhody + finanční ohodnocení.. Pracoviště: Radek švanda, Boženy Němcové, č.p. 168, 281 51 Velký Osek. Informace: Radek Švanda, +420 606 960 748.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 15 000 Kč

Slévači Operátoři výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: První kontakt:, e-mail: hana.kurkova@benesalat.cz., , Náplň práce:, Obsluha licích strojů., , Požadavky:, Ochota pracovat ve směnném provozu, nutnost dodržování pracovních postupů., , Zaměstnanecké výhody:, Týden dovolené navíc, závodní stravování, penzijní připojištění a další., , Pracovní doba: , po - pá 6.15 - 14.15 hod, 14.15 - 22.15 hod a 22.15 - 6.15 hod.. Pracoviště: Beneš a lát a. s., Tovární, č.p. 463, 289 14 Poříčany. Informace: Hana Kurková, +420 724 440 970.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 25 000 Kč

Svářeči Svářeči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: První kontakt:, Břízová Monika, tel.: 724 391 544, od 8 do 14 hod,, e-mail: monika.brizova@kphn.cz., , Náplň práce:, - svařování nerezových a hliníkových plechových dílů a konstrukcí v tloušťkách 0,8-6,0 mm metodou TIG, MAG a MIG., , Požadavky:, - dobrá znalost čtení výkresové dokumentace,, - svářečský kurz + praxe ve strojírenském oboru., , Zaměstnanecké výhody:, - kvalitní ochranné pomůcky a oděv,, - dotované závodní stravování., , Pracovní doba:, 5,45 - 14,15hod, 14,15 - 22,15hod, 22,15 - 5,45hod.. Pracoviště: Kphn a.s.-kolín, Havířská, č.p. 202, 280 02 Kolín 2. Informace: Monika Břízová, +420 724 391 544.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 000 Kč

Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva Dělník na pile - obsluha katru. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt:, Nosek Jiří, tel.: 321 713 792, po - pá 7 - 15:30 hod,, e-mail: info@drevokrov.cz,, osobně: Býchory 172, po - pá 7 - 15:30 hod., , Pracovní náplň: , Obsluha katru, zámečnické práce, broušení pil., , Pracovní doba: , 7 - 15:30 hod, přes léto 6 - 14:30 hod.. Pracoviště: Dřevokrov, spol. s r.o. býchory, 280 02 Kolín 2. Informace: Jiří Nosek, +420 321 713 792.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lítačka

Cestování veřejnou dopravou s Lítačkou se brzy obejde i bez karty Lítačka

Vodní dům v Hulicích ožil ve večerních hodinách díky Muzejní noci.
18

OBRAZEM: Nejlepší fotografie z víkendových akcí

Nahá žena se koupala ve fontáně. Po policistech házela oblečení

Kolín – Pozdvižení na Karlově náměstí způsobila v úterý těsně před polednem žena, která se jala osvěžit ve fontáně v rouše Evině. Na místo se sjely osádky záchranné služby, městské i státní policie.

Hlasujte pro Miss Polabí! Představujeme finalistky

Nymbursko /ANKETA/ – Představujeme čtenářům deset nejsympatičtějších, nejšikovnějších a nejhezčích finalistek Miss Polabí 2018, které se utkají ve finálovém večeru v poděbradském divadle Na Kovárně v neděli 10. června od 17 hodin.

Úterní ráno bylo plné motorkářské smůly

Střední Čechy – Smolné ráno zažívalo v úterý hned několik motocyklistů. V různých koutech středních Čech se stali účastníky dopravních nehod.

Průjezdný má Nový most v Kolíně zůstat i během oprav

Střední Čechy – Nikoli pouhým setkáním úředníků, ale na úrovni jednání politických představitelů začaly přípravy na rekonstrukci frekventovaného Nového mostu přes Labe v Kolíně na krajské silnici II/125. První koordinační schůzky mezi zástupci hejtmanství a radnice se v pondělí zúčastnili i krajský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO) a zástupce starosty Kolína Tomáš Růžička (KDU-ČSL).

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT