VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ani skvělá pověst restaurace nic nezaručuje, varují hygienici

Střední Čechy – Trus hlodavců, poletující nebo hemžící se hmyz, špína, kam se člověk podívá, nepořádek, na které je i sprosté slovo slabé, nebo jídlo uložené tak, že by se ho jeden štítil jen dotknout; natož vzít do úst.

18.1.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: archiv Deníku

To byly nejotřesnější scény, které se středočeským hygienikům zjevily před očima během loňských kontrol v restauračních provozech. Podobné to ostatně bylo i předloni a v dřívějších letech; nejzávažnější nedostatky se vlastně neustále opakují.

Osm podniků hygienici uzavřeli

Okamžité uzavření podniku si situace představující závažné riziko ohrožení zdraví vynutila v osmi případech; předloni jich bylo deset, uvedla ve čtvrtek ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Deníku řekla, že nelze ukázat prsten na nějaký konkrétní typ provozoven, kde by byly problémy častější; rozhodně by se tedy mýlil ten, kdo by třeba předpokládal, že nadlábnout se u stánku provozovaného jen v sezoně může představovat větší riziko než jídlo z kamenné restaurace. „Jde to napříč spektrem,“ zdůraznila Rážová.

Připomněla přitom, že ani pověst vyhlášené restaurace, kde se léta skvěle vaří, nemusí nic zaručovat. Stačí změna provozovatele – a za krátký čas může být všechno jinak. Zkušenosti pracovníků odboru hygieny výživy přitom ukazují, že zcela zásadně se situace může změnit skutečně během pár dní; stačí i týden.

Stovky pokut za dva miliony korun

Odhalení svinčíku v zázemí provozovny představuje celou čtvrtinu zjištěných nedostatků: nedostatečná úroveň provozní hygieny se na nich podílí rovnými 25 procenty. Vůbec největší podíl – s 31 procenty – měla pochybení v označování polotovarů a rozpracovaných pokrmů. Kategorie obecných požadavků na potravinářské prostory včetně špatného stavebního uspořádání se na souhrnu problémů podílí 29 procenty. Stále také přetrvávají nedostatky v poskytování informací o alergenech (17 procent).

Celkově loni středočeští hygienici provedli 2284 kontrol v provozovnách stravovacích služeb různých typů. Nejvíc bylo restaurací: 885; došlo však i na stánky s občerstvením (427), firemní kantýny (340) i na výčepy, pivnice a bary (180). Prověřovaných míst bylo celkem 2034 – na některé adresy se tedy hygienici vraceli opakovaně. Pokud je jejich návštěva potřebná více než třikrát, ty další jsou už zpoplatněny. Udělili 687 pokut v celkové výši přesahující dva miliony korun; přesně to dělá 2 080 500 Kč. Takzvaných napomenutí za drobnější prohřešky dostali provozovatelé 78.

Zvlášť křiklavé případy nejsou tajné

Vedle osmi případů okamžitého uzavření provozovny, jež musela zůstat mimo provoz až do doby, kdy se hygienici při opakované kontrole přesvědčili, že původně odhalené nedostatky už jsou odstraněny, nařizovali hygienici i další nápravná opatření. Včetně částečného omezení provozu, kdy se dočasně muselo přestat vařit, ale nadále bylo možno čepovat pivo. V průměru se závady daří odstraňovat během tří dnů; pouze v případech, kdy je třeba objednat deratizační firmu, to zpravidla trvá zhruba o dva dny déle.

Ochranná deratizace (hubení hlodavců) či desinsekce (opatření proti výskytu hmyzu) byly nařízeny desetkrát. Nejfrekventovanějšími opatřeními se staly sanitace provozovny (75) a vyřazení potravin z použití ze stravovací služby (52), ale i pozastavení výkonu činnosti (41). Informace o nejzávažnějších případech, a to i s fotografiemi, hygienici průběžně zveřejňují na svém webu (www.khsstc.cz/obsah/stravovaci-zarizeni_507_1.html; snadno je lze najít například prostřednictvím adresy goo.gl/XqxyrR).

Zmrzlináři mají co zlepšovat

Svébytnou kapitolu představují kontroly prodeje zmrzliny; jejích vzorků loni středočeští hygienici odebrali 356. Nevyhovující hodnoty odhalilo mikrobiologické vyšetření u 101 z nich. Problém nicméně nepředstavuje samotná mražená pochoutka, ale někteří zmrzlináři: obsluha strojů na točenou zmrzlinu často nevěnuje potřebnou péči čištění trubek. Vzorků potravin a pokrmů odebrali loni hygienici ve středních Čechách 574. Při analýzách jich nevyhovělo 125 – tedy 21,8 procenta.

Udání od občanů výrazně ubylo

Hygienici se také věnují prověřování zdravotních obtíží po konzumaci potravin i zdravotní způsobilosti personálu v restauracích a jiných potravinářských podnicích. „V loňském roce jsme v této oblasti zaznamenali 82 podnětů od veřejnosti, které jsme neprodleně řešili a přijali jsme příslušná opatření,“ konstatovala ředitelka Rážová. Předloni takovýchto udání přišlo o stovku víc. Samotné prošetřování zdravotních obtíží po konzumaci pokrmů se loni týkalo 63 případů.

Opatření vydaná středočeskými hygieniky v roce 2017

Druh Počet
Nařízení sanitace provozovny 75
Laboratorní analýza a vyřazení potravin 52
Pozastavení výkonu činnosti 41
Nařízení likvidace pokrmů a potravin 22
Nařízení dezinsekce nebo deratizace 10
Okamžité uzavření provozovny 8
Uložení náhrady nákladů dodatečné kontroly 4
Celkem 212

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Autor: Milan Holakovský

18.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník25 500 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečníci, svářeči CO2. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme pracovníka/ci na pozici zámečníci/svářeči CO2, který/která se umí orientovat v technických výkresech. Pracovní doba 6:00-14:30. Nabízíme: zvláštní prémie, příspěvek na stravné formou stravenek, jiné výhody. V případě zájmu volejte NEJDŘÍVE na personální oddělení - tel. 774 407 012 !!!. Pracoviště: Astos machinery a.s. -003, Havlíčkova, 280 02 Kolín 2. Informace: Eva Karešová, +420 774 407 012.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zedník30 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt:, Hofman Jaroslav, tel.: 704 523 769, 8 - 18 hod., , Náplň práce:, práce na stavbách rodinných domů., , Požadavky:, řidičský průkaz B výhodou.. Pracoviště: Sídla pro vás s.r.o. - hotes czech s.r.o., 281 63 Kostelec nad Černými Lesy. Informace: Jaroslav Hofman, +420 704 523 769.

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka12 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Asistent/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt:, e-mail: kariera@manver.cz, , Pro naši společnost v Pečkách hledáme kolegyni na pozici - Obchodně administrativní pracovnice., , Náplň práce: , - podpora pro příjem a expedici zboží - příprava podkladů pro zpracování faktur - aktivní spolupráce s vedením firmy , - komunikace s obchodními partnery, - podpora prodeje, , Požadujeme: , - min. SŠ vzdělání ukončené maturitou, ideálně střední strojní nebo ekonomická škola, - znalost práce s PC, MS Office, - ŘP: skupina B (není podmínkou) - aktivní znalost AJ na komunikativní úrovni , , Očekáváme: , - samostatnost , - pečlivost, důslednost a spolehlivost , - komunikativnost, - iniciativnost , - reprezentativní a loajální vystupování , , Nabízíme: , - práci pouze na poloviční úvazek (20 hodin týdně) - různorodou náplň práce, - práci v malém kolektivu , - nástup možný ihned, - pevná pracovní doba Po-Pá.. Pracoviště: Manver s.r.o.-pracoviště, Chvalovická, č.p. 693, 289 11 Pečky. Informace: Martin Homan, +420 777 655 804.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Tesař30 000 Kč

Tesaři Tesaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt:, Hofman Jaroslav, tel.: 704 523 769, 8 - 18 hod., , Náplň práce:, práce na stavbách rodinných domů., , Požadavky:, řidičský průkaz sk. B výhodou.. Pracoviště: Sídla pro vás s.r.o. - hotes czech s.r.o., 281 63 Kostelec nad Černými Lesy. Informace: Jaroslav Hofman, +420 704 523 769.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Brzy odstartují opravy v Třídvorské ulici

V Louňovicích to děti rozbalily na karnevale.
50

OBRAZEM: V Louňovicích to děti rozbalily na karnevale

Máte doma fotografie starých obchodů z Kolínsko? Podělte se o ně!

Kolínsko – Obchody s potravinami, smíšeným zbožím, zeleninou, ale i papírnickými věcmi či oblečením, které nepatří do žádné značky či prodejní sítě. Ačkoliv se to nemusí zdát, dnes – v době velkých obchodních domů – mohou být tyto klasické obchůdky už ohroženým druhem. Kolínský deník chce nyní připomenout ty nejtradičnější a do přípravy nové rubriky se můžete zapojit i vy.

U požáru v Mochově hasiči zrušili zvláštní stupeň poplachu

Střední Čechy – K vítězství nad obřím požárem se v sobotu přiblížili hasiči, kteří v bývalém areálu mrazíren v Mochově bojují s obřím požárem plechové haly. Ta naposledy sloužila k uložení brambor uskladněných v dřevěných bednách. Objekt i se zbožím a veškerým zázemím skrývajícím se uvnitř plameny zcela zničily. Škoda by se mohla vyšplhat až ke 100 milionům korun.

Do vyhořelé haly v Mochově se zakousla těžká technika

Obrovský požár rozměrné haly v areálu bývalých mrazíren v Mochově na Praze-východ, která naposledy sloužila ke skladování dřevěných boxů s bramborami, zaměstnával hasiče nejenom po celý pátek. Práce pokračují i v sobotu. 

OBRAZEM: Nosaté rozparádily kankánové tanečnice Chrtky z Polních Chrčic

Kolín - Po Mysliveckém, Města Kolína a Jezdeckém se poslední únorový pátek konal v Městském společenském domě v Kolíně teprve čtvrtý letošní nematuritní ples.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT