Staré české Vánoce v Polabí samozřejmě zachovávaly základní cyklus samostatného předvánočního adventního období (od sv. Martina) a následný vánoční čas. Celý advent býval spojený s obchůzkami tajemných bytostí, ať už to byly Barborky, Lucky či sv. Ambrož. Ten je dosti neznámou postavou, jeho obchůzky jsou zaznamenané jen ze dvou míst – Podřipska a právě Kolínska a Kutnohorska, i když lze předpokládat, že se jeho obchůzky konaly i v jiných částech země. Jednalo se o postavu celou zahalenou v bílém, na hlavě vysokou černou čepici, obličej krytý průsvitnou látkou. V době, kdy se chodilo do kostela, obcházela tato postava okolo, házela dětem pamlsky a honila je, když je sbíraly. Kdo neutekl, dostal metlou.

V samotném vánočním čase nacházíme v historii rozdíly zejména ve sváteční stravě. „Region od regionu se jídelníček lišil, byť většinou převládaly pokrmy z krup a dalších luštěnin, hub (černý kuba), před hlavní štědrovečerní večeří pak předkrm, například placky z oplatečnic pouze z mouky a vody,“ předesílá vedoucí skanzenu Dalibor Hobl. „Rozdíl stravy je značný v Polabí a například v jižních Čechách, kde se již ve středověku pojídaly na Vánoce ryby, zatímco v Polabí byly jako štědrovečerní jídlo prakticky neznámé, nevařila se ani rybí polévka, ta bývala většinou jednoduchá, hrachová,“ dodává s tím, že následně nemohla ale chybět vánočka s ovocem.

Samotná výstava letos opět nabízí obměněný sortiment vrkočů a různých ozdůbek, které původně sloužily jako dárky pro děti. „Výstava je tradičně rozdělená na tři části – v jedné se představuje advent (od sv. Martina po sv. Lucii), v další vlastní Štědrý den s hlavními pokrmy a věcmi, které na vánočním stole nesměly chybě, v poslední je znázorněno období od Božího hodu vánočního po svátek Tří králů, tedy období kolední,“ popsal Dalibor Hobl a připomněl, že původně po koledě chodili dospělí, většinou učitel nebo kostelník, až později koledování převzaly děti. „Ukázka Vánoc je ve skanzenu stylizovaná, naši předkové neměli chalupy tak bohatě nazdobené, jako to návštěvníci vidí zde, kde je výzdoba bohatší, pro potěchu oka. Předvádíme typické zdobení vánočních stromků, třeba i jeho zavěšování ke stropu, různé typy přírodních, doma vyráběných ozdob, ukázky vánočních betlémů či stolů prostřených typickými vánočními jídly našich předků,“ shrnul.