"Myslím, že nyní již můžeme konstatovat, že rizika pro ženy i kojence jsou větší, než jsme se domnívali na začátku pandemie. Zaváděná koronavirová opatření proto musí myslet i na těhotné ženy," nechal se slyšet jeden z autorů studie, kterou zveřejnil lékařský časopis JAMA Pediatric, Stephen Kennedy. 

V rámci studie INTERCOVID, která probíhala od března do října 2020, se vědci zaměřili na 2130 těhotných žen z osmnácti zemí světa. V této skupině se pak nacházelo 706 žen, které byly diagnostikovány jako covid-19 pozitivní. 

Acylpyrin, aspirin nebo anopyrin patří k nejběžnějším lékům používaným při nachlazení nebo lehce zvýšených teplotách, alespoň některý z nich se najde většinou v každé domácnosti. Může pomoci i proti těžkému průběhu covidu
Proti těžkému průběhu covidu zabírá acylpyrin, zjistili čeští lékaři

Jelikož se jednalo o observační studii (založenou na pozorování - pozn. red.), její závěry pouze informují o možných souvislostech mezi nákazou a průběhem těhotenství. Nedá se však popřít, že u pozitivních žen došlo k více komplikacím, než u těch negativních, upozorňuje server Science Alert

"Informace, které jsme získali, mohou rodinám nastávajících matek pomoci. Jasně z nich totiž vyplývá, že je nezbytné udělat maximum pro to, aby k nákaze koronavirem vůbec nedošlo. Zároveň jsou argumentem pro to, aby se častěji očkovaly i těhotné ženy," vysvětlil Kennedy. 

Epidemioložka: Jde o skvělou studii

Vzhledem k počtu zapojených žen byla studie výzvou nejen pro logistiku. Vědci zapsali vždy dvě covid-19 pozitivní pacientky do stejné nemocnice a jejich stav následně sledovali od ranných fází těhotenství až po porod a následné propuštění z nemocnice. 

Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.
Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

"Je to bezesporu skvělá práce," uvedla pro server Science epidemioložka Nathalie Augerová, která nebyla součástí vědeckého týmu. "Sledovali ženy během jejich těhotenství, což je výborný nápad, a pomohli potvrdit závěry předchozích studií, které nebyly takto průkazné," dodala. 

A na co tedy vědci přišli? Podle jejich závěrů byly covid-19 pozitivní ženy vystaveny vyššímu riziku závažných infekcí, hospitalizací na jednotce intenzivní péče a dokonce i smrti. U jejich dětí pak byla zaznamenána výrazně vyšší pravděpodobnost předčasného narození i dalších zdravotních komplikací. 

"U covid-19 pozitivních žen byla pravdědobnost komplikací - například preeklampsie, předčasného porodu či úmrtí - o více než padesát procent vyšší než u žen, které se nenakazily," přiblížil odborník na fetální medicínu Aris Papageorghiou, další ze spoluautorů studie.

Ilustrační snímek
Děti postihuje nebezpečný syndrom. Objevuje se i u čtyřletých

"U dětí nakažených žen se pak třikrát častěji objevovaly vážné zdravotní komplikace, kvůli kterým musely být hospitalizovány na novorozeneckých jednotkách intenzivní péče. Většinou šlo o důsledky předčasného porodu," dodal Papageorghiou. 

Dobrá zpráva? "Pravděpodobnost komplikací u nenakažených žen a bezpříznakových nakažených byla podobná," uzavřel vědec. 

Přenos z matky na plod 

Studie rovněž potvrdila dřívější zjištění vědců, že koronavirus 2019-nCoV je přenositelný z matky na zatím nenarozené dítě. Na covid-19 bylo totiž během prvních dní po narození pozitivně testováno asi třináct procent novorozenců, jejichž matkám byla během těhotenství diagnostikována nákaza covidem-19. 

Zajímavé však je, že podle vědců byli častěji pozitivní novorozenci, kteří na svět přišli císařským řezem, uzavírá server Science Alert.