Jen si to představte. Od lékaře se dozvíte, že máte covid. Předepíše vám léky, ty berete na lačno po pár hodinách týden a je hotovo. Jste zdraví. Podobně třeba jako u angíny a antibiotik. Po roce plíživého utrpení, kterým nás dusí covidová pandemie, je to představa velmi lákavá, že?

Malárie. Tropický mor. Jejím přenašečem jsou komáři druhu anopheles.
Významný objev! Svět má vakcínu proti malárii. Získal ji i díky boji s covidem

Společnost Pfizer ve svém prohlášení z konce týdne oznámila, že právě zahajuje ranou fázi klinických testů nového léku s PF-07321332 na lidech. Z popisu vyplývá, že se jedná o perorální antivirotikum pro pacienty, u nichž se objeví první příznaky infekce koronavirem. „Předchozí výzkum ukázal, že námi vyvíjený lék má silný účinek na koronavirus odpovědný za rozvoj covidové pneumonie,“ napsala firma. Pfizer společně s německou společností BioNTech mj. vyvinul první úspěšnou vakcínu proti covidu.

Pozor na mutace viru

Nový lék patří do skupiny tzv. inhibitorů proteázy, což znamená, že blokují konkrétní enzym (v tomto případě proteázu), který je nezbytně nutný pro replikaci, tedy množení, viru v nakažených buňkách. Tyto inhibitory již prokázaly svoji vysokou účinnost například při léčbě infekce HIV, která způsobuje onemocnění AIDS, nebo HCV, jež je pro změnu odpovědná za žloutenku typu C.

„Úspěšný boj s pandemií vyžaduje jak co nejširší očkování, tak cílenou léčbu nakažených osob. Vzhledem k tomu, že koronavirus nadále mutuje, je zásadní, abychom měli co nejdříve obě možnosti,“ sdělil v oznámení ředitel výzkumu společnosti Mikael Dolsten.

Pláž jen pro vyvolené? Ve skutečnosti jde o staženou kampaň města Tel Aviv, která měla propagovat očkování, anglický text vznikl podle mluvčího radnice nedopatřením
Bez vakcíny nás nepustí na pláž či do obchodů. Dezinformátoři straší Izraelem

„PF-07321332 může být potenciální perorální léčbou pro pacienty s prvními příznaky bez nutnosti hospitalizace. Zároveň pracujeme na nitrožilním podání tohoto léku, který by byl určen pro nakažené, jejichž stav přijetí do nemocnice naopak vyžaduje,“ doplnil Dolsten.

Své ústně podávané léky na covid již testují i další dva farmaceutičtí giganti Merck a Roche Holding, ten ve spolupráci s Atea Pharmaceuticals. Prvním antivirotikem schváleným pro léčbu infekcí koronavirem byl i u nás známý remdesivir.