Čtvrteční odpoledne přineslo v tomto směru výrazný nápor, konstatovala Fliegerová. K požárům trávy a porostů hasiči vyjížděli na více než dvaceti místech – a to prakticky ve všech koutech kraje. „Události navíc často komplikoval špatně přístupný terén – a mnohdy také vítr, který způsoboval rychlé rozšiřování plamenů do okolí zasažených ploch,“ doplnila Fliegerová. Připomněla čtyři čtvrteční požáry, jejichž likvidace si kvůli velkému rozsahu a náročnosti zásahu vyžádala mimořádné nasazení včetně vyhlášení druhého stupně požárního poplachu, a dále požár stohu, který měla na svědomí hra dětí s otevřeným ohněm.

Hořící stoh na ploše 35 x 22 metrů, k němuž byli přivoláni hodinu po poledni, zaměstnal hasiče na Mělnicku. Aby se plameny nemohly šířit dál, zemědělci místo oborali. „Hašení hořících stohů není z hlediska vynaložených sil a prostředků efektivní, proto se nechávají kontrolovaně vyhořet,“ konstatovala Fliegerová. S tím, že způsobená škoda byla v tomto případě vyčíslena na 1,2 milionu korun.

Naopak intenzivní hašení dokonce za pomoci vrtulníku shazujícího vodu z bambi vaku bylo potřebné v Chráněné krajinné oblasti Brdy – ve vojenském prostoru nedaleko městysu Jince na Příbramsku. Tam požár vypukl u trhací jámy při řízeném odpalování nevybuchlé munice: na třech místech v okolí začaly hořet tráva, borůvčí a náletové dřeviny. Silný vítr hnal plameny kupředu, až požár zachvátil osm hektarů. V oblasti dopadové plochy armádní střelnice navíc hasičská technika nemohla dojet až k ohni, a tak bylo třeba natáhnout stovky metrů hadic. Velkým pomocníkem se v těžko přístupném terénu stala čtyřkolka berounských hasičů.

Na dopadové ploše v Brdech hořely náletové dřeviny, vřes a borůvčí. Hasiči museli vodu náročně k ohniskům požáru dopravovat.
V Brdech hořelo na dopadové ploše

Druhý poplachový stupeň byl vyhlášen také kvůli požáru lesa u osady Třetužel nedaleko obce Červený Újezd na Benešovsku, kde bylo zapotřebí povolat větší počet cisteren. S likvidací požáru porostu na ploše 200 x 50 metrů zde pomáhali i Jihočeši – technika sborů dobrovolných hasičů z přilehlých oblastí Táborska.

Druhý poplachový stupeň byl na Benešovsku vyhlášen také v souvislosti s požárem u vsi Zaječice nedaleko Pyšel; tam hořel les na ploše 100 x 150 metrů. „Zasahovali profesionální hasiči z Říčan a devět dobrovolných jednotek – celkem s deseti cisternami. Potřebná hasební voda byla dovážena ze zaječické požární nádrže,“ přiblížila Fliegerová tento zásah.

Také u obce Skorkov na Mladoboleslavsku, kde byl rovněž vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, hořel les. Plameny zachvátily porost o rozloze jednoho hektaru, a to včetně lesní školky. „Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje k události vyslalo profesionální jednotky ze Staré Boleslavi a Benátek nad Jizerou a šest dobrovolných jednotek,“ konstatovala Fliegerová.

S upozorněním se současně obrací na všechny, kteří plánují pálení látek přírodního charakteru. Oheň je třeba mít neustále pod kontrolou, protože v nynějším suchém počasí se plameny mohou rychle rozšířit. Je také třeba pamatovat na vhodný výběr místa pro ohniště i na jeho ohraničení a pro případ odlétnutí jiskry mít po ruce vhodné nářadí a připravenou vodu. A hlavně: pokud se něco zvrtne – neotálet. Ihned volat hasiče! Sama od sebe se totiž situace nezlepší; právě naopak.

Angličtina je základ, říká bývalý pilot Vladimír Jelínek.
Vzhůru do oblak. Když už nestačí modelaření, přicházejí kluzáky