„Šlo o bytový požár v plném rozsahu," uvedl Vladimír Dynybyl, šéf kolínských hasičů, kteří z hořícího bytu zachránili devětadvacetiletého muže. „Utrpěl popáleniny druhého stupně dolních končetin," řekla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Záchranáři měli také podezření na inhalační popálení. Hasiči, kteří do bytu vstupovali v dýchacích přístrojích, pro zraněného použili tzv. vyváděcí masku. Pacient byl po ošetření převezen do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Co přesně se v bytě, který lehl popelem kompletně, odehrálo, je zatím nejasné. „Případ je v šetření," uvedla mluvčí kolínských policistů Věra Žídková s tím, že požár poškodil i opláštění domu. Jako o příčině se předběžně hovoří o nedbalostním jednání, závada elektroinstalace byla vyloučena. „Policie věc prověřuje pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti," doplnila Věra Žídková.

Sousedé mají v celé věci už teď celkem jasno.

„Je to doupě feťáků, to tam chytlo od toho," řekl starší muž z okolí. Spekuluje se tedy o tom, že se vznítila varna nebo také mohl požár vzniknout od cigarety.

"Dělali tam pervitin," shodují se sousedé. „Bylo to určitě od varny, vždyť bylo slyšet i výbuch. Chudáci lidi, co bydlí ve stejném domě. Jak k tomu přijdou? Vždyť to mohlo zranit ještě někoho dalšího," hněvala se další žena z nedalekého domu.

Mladý muž, který byl při požáru zraněn, je podle našich informací již z dřívější doby pro policisty dosti známou osobou.

Na místě rozsáhlého požáru zasahovali kolínští profesionální hasiči, závodní hasiči z Parama a dobrovolní hasiči ze Starého Kolína.

„Unikal tam plyn, teklo topení, celé patro bylo zakouřené," popsala Lenka Kostková, tisková mluvčí středočeských hasičů s tím, že zraněného mladého muže se hasičům podařilo vyvést z balkónu.

Hasiči kontrolovali i okolní byty a společné prostory domu. Nelze vyloučit, že během požáru a boje s ním došlo k poškození i některého bytu pod místem požáru.

Tam se včera vydali vyšetřovatelé hasičů a policie na ohledání místa a zajištění vzorků, na místě pomáhal i speciálně cvičený pes. Expertíza vzorků bude hotová zhruba do měsíce.